Hlavní obsah

Afghánec, který zastřelil slovenského vojáka, by to udělal znovu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Afghánec Lambar Chán, který 9. července v Kandaháru zastřelil slovenského četaře Daniela Kavuliaka a dalších šest slovenských vojáků zranil, ničeho nelituje a zabíjel by znovu. Jeho slova z videonahrávky zveřejněné Tálibánem citoval ve čtvrtek slovenský deník Nový čas.

Afghánec Lambar Chán se na videu přiznal, že by zabíjel znovu.

Článek

Chán podle vlastní výpovědi sloužil v afghánské armádě čtyři roky a po střelbě vyšetřovatelům lhal, že Slováci na něj stříleli jako první. Dnes uvádí, že na útok se delší dobu připravoval.

„Tři roky jsem sloužil v provincii Uruzgan. Pak jsem tu práci nechal a strávil jsem nějaký čas doma. Následně jsem opět nastoupil do armády a myslel jsem na mstu cizím vojskům za noční nájezdy, které podnikají v Afghánistánu a při nichž umírají nevinní lidé,“ uvedl Chán.

Před tím, než podruhé nastoupil do afghánské armády, navázal Chán kontakty s Tálibánem a čekal na vhodnou příležitost k útoku. „Měl jsem službu na strážní věži od deseti hodin ráno do poledne. Byl právě první den ramadánu. Do konce služby mi zůstávalo už jen dvacet minut, když kolem projížděl konvoj. Najednou jsem cítil, že bych měl zaútočit, tak jsem spustil palbu. Oni palbu opětovali, ale nezasáhli mě,“ řekl Chán na videu.

„Když mě obklíčili afghánští vojáci, ptali se, proč jsem střílel. Řekl jsem, že Slováci začali střílet jako první. Lhal jsem, ve skutečnosti to tak nebylo,“ dodal.

Pokračujeme v džihádu, hlásí

Po zatčení se octl v afghánské věznici, kde mu pomohl komplic jménem Isanulláh, který se na videu rovněž objevil. „Isanulláh mi připravil falešnou zdravotní kartu, aby mě vzali do nemocnice. Když mě vezli do nemocnice, Isanulláh mě zbavil pout, oba jsme utekli a přidali jsme se k Tálibánu,“ líčil svůj útěk.

Chán i Isanulláh na videu slíbili, že budou nadále vést džihád (svatou válku) proti nevěřícím, budou bojovat proti cizím vetřelcům a vládě prezidenta Hamída Karzáího. Isanulláh na videu říká, že pracoval v afghánské armádě devět let a měl kontakty na Tálibán.

Při střelbě zahynul 35letý četař Kavuliak, dva Slováci byli zraněni těžce a čtyři lehce. Dva těžce zranění vojáci byli převezeni do americké vojenské nemocnice v Německu, čtyři lehce zranění zůstali dál sloužit v Afghánistánu.

Z vyšetřování tragického incidentu vyplývá, že slovenští vojáci bezpečnostní předpisy neporušili, útok přišel ze zálohy a zcela nečekaně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám