Hlavní obsah

Afghánci, který znásilnil Maďarku, pomáhala vyřídit pobyt nevládní organizace

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Osmnáctiletý Sarhadi Bilal Ahmad, který měl letos 9. září v Budapešti znásilnit 21letou ženu, mohl zůstat v Maďarsku díky právní pomoci, kterou mu poskytla nevládní organizace Helsinský výbor. Tvrdí to provládní server origo.hu.

Foto: Maďarská policie

Osmnáctiletý Afghánec Sarhadi Bilal Ahmad

Článek

Server napsal, že nevládní organizace běžně poskytuje právní pomoc migrantům, kteří se snaží získat azyl v Maďarsku. „Sarhadi Bilal Ahmad využil jejich právní pomoci v roce 2017, a tak mohl zůstat na území Maďarska,“ napsal origo.hu. Afghánci byl na území Maďarska udělen status uprchlíka.

O azyl je možné v Maďarsku požádat pouze v tzv. tranzitních zónách na srbsko-maďarské hranici u obcí Tompa a Röszke. Tranzitní zóny jsou součástí bariéry, kterou Maďarsko postavilo na hranicích se Srbskem v době vrcholící migrační krize v roce 2015.

Sarhadiho Bilala Ahmada zadrželi rakouští policisté druhý den po činu ve vlaku u rakouského Linze. „Byl zadržen na základě evropského zatykače při kontrole ve vlaku směřujícím do Frankfurtu,“ uvedla maďarská policie na svém webu. „Byl umístěn do vydávací vazby,“ píše se na stránce Police.hu.

Afghánec měl v Budapešti znásilnit ženu v restauraci rychlého občerstvení v budapešťském pátém obvodě, kde pracoval. „Sarhadi Bilal Ahmad měl na toaletách přinutit ženu k sexuálnímu aktu,“ uvedla maďarská policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám