Hlavní obsah

Aféra Gorila opět ožila. U Kočnera se našly nahrávky odposlechů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovensko opět řeší korupční aféru Gorila z let 2005 a 2006. Redakce slovenských médií obdržely 39hodinovou nahrávku rozhovorů, kterou měla ve zmíněných letech pořídit Slovenská informační služba (SIS) na základě odposlechu konspiračního bytu na Vazovově ulici v Bratislavě.

Foto: Jozef Jakubčo/SME, Profimedia.cz

Marián Kočner u soudu.

Článek

Aféra se týká podezření z uplácení politiků a vysokých státních úředníků finanční skupinou Penta výměnou za vliv na privatizaci a na chod některých podniků.

Nahrávku zajistila policie loni při domovní prohlídce u podnikatele Mariána Kočnera, který je obviněn z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Policie pravost nahrávky potvrdila.

Finanční skupina Penta označila nahrávku za nezákonnou, která nesmí být zveřejněna. „Způsob, jakým měly být údajné zvukové nahrávky zpřístupněny redakcím, nese zjevné znaky páchání trestní činnosti. Proto podáváme trestní oznámení,“ uvedl mluvčí Penty Martin Danko. Penta připomněla, že slovenský ústavní soud v roce 2012 označil údajnou akci SIS s názvem Gorila za nezákonnou.

Penta s politiky

Ve zmíněném bytě se měl setkávat šéf skupiny Penta Jaroslav Haščák s politiky a vysokými státními úředníky. V roce 2011 unikly na internet dokumenty s názvem Gorila, které měla vypracovat tajná služba. Zveřejnění dokumentů vyvolalo v zemi masové protesty.

V letech, kdy mělo docházet ke zmíněným setkáním, byla na Slovensku u moci koalice vedená Mikulášem Dzurindou. V bytě se měl Haščák setkávat například s tehdejším ministrem hospodářství Jirkem Malchárkem a tehdejší šéfkou Fondu národního majetku Annou Bubeníkovou. Se šéfem Penty se měl v bytě setkat také předseda nejsilnější vládní strany Směr – sociální demokracie Robert Fico.

V nahrávkách se mluví například o privatizacích státních podniků. Údajně Haščák s Ficem řeší například možné koalice po volbách nebo vnitřní procesy ve straně Smer.

Reklama

Výběr článků

Načítám