Hlavní obsah

Aerolinie diskriminovaly letušku zákazem nosit na krku křížek, rozhodl soud

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Letuška společnosti British Airways v úterý u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku uspěla s žalobou na svého zaměstnavatele. Podle soudu vedení aerolinií Nadiu Eweidaovou diskriminovalo, když jí zakázalo na krku viditelně nosit křížek jako symbol vyznání její křesťanské víry. Informoval o tom server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Nadia Eweidaová

Článek

Soudci rozhodli, že zaměstnavatel porušil práva 60leté ženy z jižního Londýna zakotvená v článku 9 evropské úmluvy o lidských právech. British Airways letušku na čas zbavily její pozice poté, co si odmítala v práci přívěšek s křížkem z krku sundat.

Poté, co Eweidaová podala žalobu, aerolinky pravidla odívání zaměstnanců upravily. Eweidaová pro British Airways pracuje dál, již třináctým rokem. Nyní má na základě soudního verdiktu právo na náhradu ušlé mzdy.

Rozhodnutí štrasburského soudu potěšilo i britského premiéra Davida Camerona. „Lidé by neměli být diskriminováni za svoji náboženskou víru,“ prohlásil.

Ostatní neuspěli

Evropský soud probíral letuščin případ současně s kauzami tří dalších britských křesťanů. Ti ale ve Štrasburku neuspěli. Ačkoliv si 57letá zdravotní sestra Shirley Chaplinová rovněž stěžovala na zákaz nosit na pracovišti křížek, soud shledal, že zákaz nebyl diskriminační, protože měl zdravotní a bezpečnostní důvody.

Podobně soud nedal za pravdu 51letému Garymu McFarlaneovi. Byl propuštěn z pozice manželského poradce v Bristolu, když odmítal poskytnout terapie homosexuálním párům. Stejně dopadla pracovnice matriky na severu Londýna Lilliana Ladeleová. O zaměstnání přišla poté, co odmítla oddávat osoby stejného pohlaví.

Reklama

Výběr článků

Načítám