Hlavní obsah

Kniha o hrozbě islamistů se stala v Dánsku bestsellerem

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KODAŇ

Útlá knížka Islamisté a naivisté od Karen Jespersové a Ralfa Pittelkowa varující před dopady islámského fundamentalismu v Evropě dobyla první příčky na seznamu bestsellerů v Dánsku. Publikace nazvaná vzbudila senzaci i proto, že ji sepsali dva uznávaní autoři, do té doby známí vstřícnými postoji vůči islámu a integraci cizinců.

Článek

Na knižním trhu se objevila ve stejný den, kdy dánská policie zadržela pět mladých muslimů podezřelých z přípravy bombových atentátů.

Spis upozorňuje, že Dánsko se ocitlo ve frontové linii války kultur mezi islámem a Západem poté, co tamní deník Jyllands-Posten loni otiskl karikatury proroka Mohammeda. [celá zpráva] Opírá se o argument, že Evropané, kteří přehlížejí sílu islamismu, spadají do nové a nebezpečné kategorie "naivistů", což je termín stvořený autory.

"Islamisté v Evropě pevně uchopili hlavně mladé. Podmanili si životy lidí, říkají jim, co mají nosit, jíst, co si myslet a čemu věřit. Varují je, že buď vytvoří vlastní společnost uprostřed té hostitelské, anebo se rozpustí jako sůl ve vodě," upozorňuje Pittelkow, prominentní sociální demokrat a poradce expremiéra Poula Nyrupa Rasmussena.

Jespersová, Pittelkowa manželka a exministryně vnitra, za "naivistu" považuje britského premiéra Tonyho Blaira: "Nebere na vědomí, že v řadě britských měst o rozvodech a dědictví rozhoduje islámské právo šaríja a že 28 procent mladých britských muslimů chce, aby se Británie změnila na islámský stát.

Mezi muslimy narazila kniha na nevoli až znechucení. "Pittelkow a Jespersová jsou islamobijci, kteří dokládají, jak přijatelnými se staly výpady proti islámu. Dánsko přitom bývala tolerantní a otevřená země," posteskl si imám Vahíd Pedersen, přední muslimský vůdce, který konvertoval k islámu.

Reklama

Související témata:

Související články

Hněv Arabů kvůli karikaturám Mohameda roste

Hněv arabského světa nad nedávným zveřejněním karikatur proroka Mohameda v dánském a norském tisku sílí: z roviny diplomatických protestů se přenesl do ulic....

Výběr článků

Načítám