Hlavní obsah

Vnuk Mussoliniho chce prozkoumat duceho smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Smrt italského fašistického diktátora Benita Mussoliniho v dubnu 1945 stále nenechává spát některé jeho příznivce. Diktátorův vnuk Guido Mussolini podal žádost o exhumaci těla duceho, chce se totiž dozvědět příčinu smrti svého příbuzného. Uvedla to agentura ANSA.

Článek

Právní zástupce Guida Mussoliniho, jehož otcem byl diktátorův syn Vittorio, podal žádost o exhumaci prokuratuře v Comu na severu Itálie. Jejím cílem je podle právníka Luciana Randazza soudní cestou, a tedy definitivně, stanovit příčinu smrti Mussoliniho.

"Historiografie nám předkládá 19 různých verzí, ale nikdy nebyla pravda stanovena soudně, jak tomu bylo u Clary Petacciové," diktátorovy družky, řekl právník agentuře ANSA. Proto je nezbytná exhumace, dodal. Benito Mussolini byl pohřben v rodinné hrobce v Predappiu u Rimini ve střední Itálii.

Tuto žádost odsoudila Alessandra Mussoliniová, rovněž diktátorova vnučka a jedna z předních činitelek italské extrémní pravice.

"Takové rozhodnutí nemůže učinit jedna osoba, ale celá rodina. Dědeček je mrtvý, nechme jej odpočívat v pokoji," řekla. Diktátor měl trpký konec

Mussoliniho a jeho družku Claru Petacciovou zadrželi 26. dubna 1945 partyzáni z Garibaldiho brigády ve vesnici Dongo u jezera Como na severu Itálie. Diktátor měl na sobě německou vojenskou uniformu.

Benita Mussoliniho a Claru Petacciovou dva dny poté zastřelili. Jejich těla spolu s dalšími pěti fašistickými vůdci byla pověšena v Miláně za nohy.

Jeho přízrak ale v Itálii obchází dál. Loni v září dnešní ministr zahraničí Massimo D´Alema a zároveň předseda strany Levicoví demokraté vyjádřil nad popravou politování.

"Jeho poprava patřila k takovému druhu epizod, které se mohou stát za občanské války, ale my je nemůžeme schvalovat," prohlásil D´Alema. "Spravedlivější by byl proces, podobně jako byl norimberský. To se nestalo z obav, že by se proces nekonal, protože spojenci prý měli jiné zájmy," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám