Hlavní obsah

Invazi spojenců v roce 1944 ohrožoval únik informací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Přísně utajované plány na spojeneckou invazi do Francie v roce 1944 pronikly krátce před operací na veřejnost, byť v omezeném rozsahu. Vyplývá to z britských tajných dokumentů, které po desítkách let odtajnil londýnský Národní archiv. Agentury citují zejména případ britského vojenského historika Liddella Harta, který tajné informace získal a dokonce se s nimi svěřil vydavateli novin.

Článek

Britské vedení se o úniku supertajných plánů na operaci Overlord dozvědělo pouhé tři měsíce před invazí v červnu 1944. Zpráva natolik rozčílila tehdejšího britského premiéra Winstona Churchilla, že chtěl Liddella Harta dostat za mříže. Liddell Hart totiž zaujal k operaci Overlord kritický postoj a invazi do francouzské Normandie odsoudil, a to dokonce písemně.

Svou analýzu pak ukázal vládnímu ministrovi Duncanu Sandysovi, který byl Churchillovým zetěm. Historik navíc předal kopie své zprávy labouristickému politikovi Staffordu Crippsovi, třem americkým generálům a ještě lordu Beaverbrookovi, vydavateli deníku Daily Express, který v době války zastával i úřad ministra leteckého průmyslu.

Rozzuřený Churchill

Informace o počínání Liddella Harta se přirozeně donesly až k premiérovi. Ten chtěl historika obvinit z trestného činu, aby "pochopil vážnost věci a aby ho to přimělo k 'větší opatrnosti'. Tato Churchillova snaha ale byla nakonec neúspěšná," píše se v archivních záznamech.

Zdroj, který historikovi poskytl informace, se britským úřadům nepodařilo nikdy odhalit, podezření ale padlo na generála Tima Pileho, který velel britské protivzdušné obraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám