Hlavní obsah

Bulvární novinář odposlouchával i prince Charlese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská policie v úterý zatkla tři muže v souvislosti s odposlouchávám telefonů prince Charlese a prince Williama v domě Clarence House, kde Charles se svou chotí Camillou žijí. Mezi zadrženými je redaktor bulvárního listu News Of The World Clive Goodman. Policie šetří, které další významné osobnosti byly odposlouchávány. Podle sdělení Scotland Yardu jich bude celá řada.

Článek

Goodman (48) byl spolu s 35letým mužem vyslýchán po celou středu, zatímco třetí zadržený, padesátiletý muž, byl propuštěn na kauci na svobodu. Všichni tři byli obvinění z nelegálního odposlouchávání telefonů.

Vyšetřování začalo poté, co byly v tisku zveřejněny detaily hovoru prince Williama a redaktora ITV News Toma Bradbyho. Oba se také divili, jak se tak rychle mohla v News Of The World objevit zpráva o tom, co si říkal princ William se chirurgem, jenž se stará o jeho koleno. "O tom věděl jen William, jeho sekretář a chirurg," řekl Bradby. 

Vyšetřování trvalo celých sedm měsíců, čtyři měsíce policie vyslýchala zaměstnance telefonních společností. Zjišťuje také, kdo další mohl mít podobným způsobem - tedy přes hlasovou schránku - napíchnutý telefon. Objevila přitom další čísla, která mohla být odposlouchávána. Patří dalším členům královské rodiny, politikům a celebritám. Policisté vyloučili, že by mezi postiženými byl premiér Tony Blair, je však mezi nimi jiný britský bývalý premiér.

Mezi novináři se už delší dobu šuškalo, že někteří užívají tuto techniku odposlechu, aby získali zprávy. Zejména o zprávy ze života královské rodiny je velký zájem a bulvární tiskoviny za ně dobře platí, uvedl bývalý šéfredaktor knihy "Kdo je kdo" Richard Fitzwilliams.

Protože jde o ohrožení bezpečnosti královské rodiny, na šetření se podílí i protiteroristické policejní oddělení. Nyní se police zaměřuje na vyšetřování mezi zaměstnanci telekomunikací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám