Hlavní obsah

Johnson chce předčasné volby 12. prosince

Londýn
Aktualizováno

Britský premiér Boris Johnson oznámil, že parlamentu předloží návrh na konání předčasných voleb 12. prosince. Uvedl to ve čtvrtečním rozhovoru pro BBC. Souhlas s konáním voleb je podle ministerského předsedy podmínkou pro to, aby vláda poslancům poskytla delší čas na debatu o prováděcím zákoně o brexitu.

Foto: Hollie Adams, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Pokud (poslanci) skutečně chtějí delší čas na to, aby mohli tuto skvělou dohodu prostudovat, pak ho mohou mít, ale musejí schválit parlamentní volby na 12. prosince. To je cesta vpřed,“ řekl britský premiér.

O návrhu na konání předčasných voleb by se mohlo hlasovat v britském parlamentu v pondělí. Vláda ale potřebuje, aby s konáním voleb souhlasila dvoutřetinová většina.

Brexit by se měl odložit, řekl předseda europarlamentu

Evropa

Zatímco opoziční strany SNP a liberální demokraté již opatrně signalizovaly možný souhlas, od labouristů přicházejí rozporuplné signály. Agentura DPA připomíná, že bez souhlasu části labouristických poslanců se nové volby konat nebudou.

Johnson slíbil šéfovi Labouristické strany Jeremymu Corbynovi, že pokud jeho poslanci pro volby zvednou ruku, pak vláda poskytne veškerý čas na debatu o prováděcím zákoně, a to včetně pátků, víkendů a jednání od časných do pozdních hodin. Podle něj by pak mohla být dohoda schválená do prosincových voleb.

Brexit? Pouhá ztráta času, stěžoval si končící Juncker

Zahraniční

Corbyn v první reakci prohlásil, že počká na rozhodnutí EU o odkladu brexitu a až pak bude uvažovat o tom, zda předčasné volby podpoří.

Pokud by dohoda schválena nebyla, tak podle premiéra existuje cesta z patové situace právě jen skrze volby. „Nemůžeme riskovat, že zahodíme další tři měsíce a pak si frašku v lednu 2020 zopakujeme dalším odkladem a země stále nebude vědět, jak se pohnout z místa,” dodal premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám