Hlavní obsah

Ostatky diktátora Franka lze exhumovat a přemístit, rozhodl španělský nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělský Nejvyšší soud povolil exhumaci ostatků diktátora Franciska Franka, o kterou usilovala vláda. Nevyhověl tak přání rodiny a některých organizací, které s přemístěním ostatků z baziliky v památníku v Údolí padlých nedaleko Madridu nesouhlasily. Přestěhování ostatků chce vláda.

Foto: Juan Medina, Reuters

Protestující s fotografií Adolfa Hitlera a diktátora Franka před budovou nejvyššího soudu v Madridu.

Článek

Soud uvedl, že rozhodl jednoznačně a „zcela odmítl odvolání rodiny proti exhumaci Franciska Franka.“ Premiér Pedro Sánchez to označil za „velké vítězství demokracie“.

Odstranění ostatků generála Franka z Údolí padlých schválila loni vláda premiéra Pedra Sáncheze krátce po svém nástupu do úřadu a poté ji potvrdil i parlament, letos vláda stanovila termín na 10. června. Ostatky plánovala přemístit na hřbitov Mingorrubio na madridském předměstí El Pardo, kde je pohřbena i Frankova manželka Carmen Polová, to ale rodina nechce, protože místo podle ní není dobře střežené.

Nejvyšší soud ale exhumaci 4. června pozastavil, dokud se stížnost podaná rodinou nevyřeší. Své rozhodnutí tehdy zdůvodnil obavou, aby se ostatky nemusely přemisťovat vícekrát v případě, že posléze soud stížnosti rodiny proti exhumaci vyhoví.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Údolí padlých, kde je pohřben diktátor Franco

Sánchezova vláda prosadila exhumaci Frankových ostatků proto, že považuje za nedůstojné, aby Franco zůstal pohřben na stejném místě jako téměř 34 000 obětí z obou táborů občanské války. Tu pučem s dalšími důstojníky v roce 1936 rozpoutal právě Franco, který povstal proti legálně zvolené socialistické vládě. Franka podporovali Hitler a Mussolini. Za tři roky ve španělské občanské válce zemřelo půl milionu lidí.

Exhumace byla předmětem dlouholetých debat a předchozí pravicová vláda se k ní neměla, ač ji k tomu v roce 2017 vyzval parlament.

Vláda také nechce, aby byl caudillo, jak byl diktátor označován, pohřben v madridské katedrále Panny Marie Almudenské, protože by se hrobka mohla stát poutním místem jeho příznivců.

Franco, který zemřel v roce 1975, má v zemi stále dost příznivců. Obdivují ho jako obránce katolické víry proti komunistům či za to, že ušetřil zemi bojů ve druhé světové válce.

Reklama

Související články

Odpůrce Franka pomaloval diktátorovu hrobku

Ve Španělsku sílí spory okolo přemístění ostatků fašistického španělského vůdce Franceska Franka. Na jeho náhrobní desku namaloval španělský umělec Enrique...

Výběr článků

Načítám