Hlavní obsah

Za posezení na Španělských schodech v Římě hrozí pokuta deset tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Kdo usedne v Římě na jednu z nejznámějších památek – Španělské schody, musí počítat s pokutou ve výši 160 až 400 eur (4100 až 10 300 korun), napsal deník La Repubblica. Nařízení zavedla římská radnice a od úterka ho na návštěvnících vymáhá městská policie. Turisté mohou napříště po 135 schodech, které stoupají z náměstí Piazza di Spagna, jen projít.

Foto: Profimedia.cz

Policista dohlíží, aby návštěvníci neseděli na Španělských schodech v Římě.

Článek

Turisté nejenže nemohou jíst u významných památek italské metropole nebo se osvěžit přímo ze zobáčků římských pítek, napříště se po Španělských schodech jen projdou. V úterý schody střežilo osm městských policistů.

„Vymáháme obecní nařízení - může se (po schodech) jen projít,“ opakovalo bez ustání osm policistů. Nařízení zakazuje chovat se na veřejných místech „neslušně nebo v rozporu s dekorem“ a „konzumaci potravin a nápojů vsedě u historických, uměleckých či archeologických památek“, zejména u fontán a schodů, napsala agentura AFP.

Italský historik umění, kritik, politik a komentátor kulturního dění Vittorio Sgarbi zákaz považuje za „přehnané, téměř fašistické nařízení“. „Souhlasím s údržbou památky a s tím, že se na mramorových schodech nemůže jíst. Ale zakázat si na ně i sednout, to už se mi zdá přehnané,“ myslí si Sgarbi.

Schody, z jejichž tří úrovní může pěší pohlédnout na náměstí Piazza di Spagna, patří mezi nejvyhlášenější pamětihodnosti Říma. Veřejnosti bylo místo znovu zpřístupněno v roce 2016 po roce restauračních prací. Schody - dříve ztmavlé vlivem znečištění, polepené žvýkačkami a plné skvrn od vína a kávy - nabyly po restauraci původní bělosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám