Hlavní obsah

V Itálii schválili přísný zákon o bezpečnosti a migraci

Italským Senátem v pondělí večer prošel přísný zákon o bezpečnosti a migraci, který inicioval šéf krajně pravicové Ligy, ministr vnitra Matteo Salvini. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský ministr vnitra Matteo Salvini

Článek

Zákonné opatření rozšiřuje pravomoci ministra vnitra, který může zapovědět humanitárním lodím vstup do teritoriálních vod, plavidla snáze zabavit a jejich kapitánům uložit pokutu až milion eur (25,8 milionu korun), pokud se příkazu nepodvolí. Dosud byla maximální výše peněžitého trestu 50 000 eur (1,29 milionu korun). Už dříve zákon schválila i Poslanecká sněmovna.

S pondělním hlasováním vláda spojila hlasování o důvěře, aby schválení uspíšila. Zároveň se tím ale vyloučila debata a námitky opozice. Pro hlasovalo 160 senátorů, proti 57.

Rázná protiimigrační politika a tažení proti humanitárním plavidlům zvýšilo Lize markantně volební preference. Podle průzkumu agentury Winpoll, který minulý pátek zveřejnil deník Il Sole 24, by této straně nyní hlas dalo 39 procent voličů. Liga se za rok stala nejsilnější italskou stranou - v loňským březnových volbách získala 17 procent hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám