Hlavní obsah

Johnson usadil na dvou postech ve vládě mladšího bratra

– Londýn

Nový britský premiér Boris Johnson při rozdělování postů ve své vládě nezapomněl ani na svou rodinu. Rovnou dvě funkce bude zastávat mladší bratr ministerského předsedy Jo Johnson. Stane se náměstkem na ministerstvu obchodu, energetiky a průmyslové strategie a na ministerstvu školství, potvrdil premiérův úřad na Twitteru. Bude se účastnit zasedání vlády, ačkoliv tuto možnost nemají všichni náměstci.

Foto: Reuters s Profimedia.cz

Britský ministerský předseda Boris Johnson (vlevo) a jeho mladší bratr Jo.

Článek

Sedmačtyřicetiletý premiérův bratr byl do loňského listopadu náměstkem na ministerstvu dopravy, kvůli nesouhlasu s brexitovou politikou tehdejší premiérky Theresy Mayové ale vládu opustil.

Foto: Pool, Reuters

Jo Johnson, mladší bratr britského premiéra. Na snímku první zprava.

Nový premiér Boris Johnson ve středu zásadně rekonstruoval britskou vládu. Britský tisk obměnu kabinetu označil za krvavou lázeň, masakr či pomstu. Z téměř třiceti funkcí ve vládě, na svých dosavadních postech zůstali jen ministři práce, zdravotnictví, pro brexit a pro záležitosti Walesu, generální prokurátor a zástupkyně vlády ve Sněmovně lordů.

Brutální Boris se sekerou v ruce

„Toto je oficiálně největší čistka v kabinetu, kdy se neměnila vládnoucí strana,“ napsala hlavní politická zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová na Twitteru.

Foto: Toby Melville, Reuters

Boris Johnson

Moc v Británii podle tisku nyní převzali zastánci tvrdého brexitu, jejichž úkolem bude připravit Spojené království během nadcházejících méně než stovky dní na odchod z Evropské unie - třeba i bez dohody.

„Poté, co slíbil, že Británii sjednotí, nový premiér Boris Johnson vyhodil či donutil odejít většinu kabinetu,“ napsal server Independent. Všechny klíčové posty ve vládě podle něj získali zastánci brexitu, zatímco Johnsonovi „mocní kritici” jsou nyní jen řadovými poslanci bez vládních funkcí.

Noc blonďatých nožů

Za „vládní krveprolití“ a „nejbrutálnější vládní čistku v moderních politických dějinách“ označil události také list The Times. Podle listu Johnson britský parlament i Evropskou unii šokoval především tím, že svěřil přípravy na brexit bez dohody do rukou Michaela Govea a že svým klíčovým poradcem jmenoval Dominica Cummingse, strůjce a šéfa úspěšné kampaně za odchod Británie z Evropské unie.

Bulvární list Daily Mail středeční rekonstrukci britského kabinetu popsal jako „vládní masakr“ a „Borisova jatka“. Podle deníku Metro v prvních hodinách ve funkci „brutální“ Johnson vyrazil na kabinet expremiérky Mayové se sekyrou v ruce.

Bulvární list The Sun označil v titulku středeční večer za „noc blonďatých nožů“. Odkázal tím na takzvanou noc dlouhých nožů, čistku, kterou nechal v roce 1934 v Německu provést Adolf Hitler a jíž za oběť padli především členové jednotek SA a někteří významní konzervativci.

Reklama

Výběr článků

Načítám