Hlavní obsah

Kandidátka na šéfku EK Von der Leyenová chce nová pravidla o migraci

– Štrasburk

Důrazem na boj s klimatickými změnami, ale i na posílení sociálního rozměru Unie či respektem k názorům Evropského parlamentu se v úterý dopoledne snažila získat hlasy potřebné většiny poslanců německá kandidátka do čela Evropské komise Ursula von der Leyenová. V půlhodinovém projevu zdůrazňovala, že EU je prostor společných hodnot. Chce i změnu azylové a migrační politiky.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Ursula von der Leyen přichází do Evropského parlamentu.

Článek

Ursula von der Leyenová, která je současně německou ministryní obrany, se věnovala v projevu i migraci. Podle ní je třeba Evropskou pobřežní a pohraniční stráž výrazně navýšit na 10 000 lidí ne až k roku 2027, ale nejpozději do roku 2024. V otázkách zahraniční politiky by podle dosavadní německé ministryně obrany měly členské země EU přejít k hlasování kvalifikovanou většinou, aby byla EU akceschopnější.

Kandidátka také uvedla, že předloží nový návrh na reformu unijních pravidel, která se týkají migrace i azylové politiky, ačkoliv si je dobře vědoma, jak dalece podobné debaty členské země rozdělují. Je podle ní třeba zachraňovat lidi na moři a zlepšovat situaci uprchlíků, třeba ve spolupráci s OSN, ale také rozbíjet sítě převaděčů a bojovat s organizovaným zločinem: „Potřebujeme empatii i rozhodnou akci.”

„Je třeba se podívat na to, jak můžeme překonat naše rozdílné pohledy,” poznamenala s tím, že cílem je zachovat volný pohyb uvnitř Unie.

Kandidátka se také opět vyslovila pro mechanismus, který by na celoevropské úrovni posuzoval stav právního státu ve všech zemích Unie: „Tady nejsou možné kompromisy.”

Boj s klimatickými změnami

Už v prvních sto dnech svého působení v čele Evropské komise slíbila Ursula von der Leyenová předložit nový evropský klimatický zákon, v němž by bylo zakotveno, že k roku 2050 bude Evropa uhlíkově neutrálním světadílem. Vyšší mají odpovídajícím způsobem být i závazky pro bližší časová období a změny by měl financovat nový a rozsáhlý investiční plán pro udržitelnou Evropu. Zdůraznila i potřebu společného úsilí celého světa v této oblasti, EU se podle ní obecně bude vždy zasazovat o multilaterální a společná řešení.

Evropa podle ní musí být spravedlivá v sociální oblasti, kde by její komise chtěla přispět k tomu, že všechny státy zavedou svou minimální mzdu. Spravedlnost ale podle ní znamená i odpovídající zdanění například velkých internetových firem, které v EU výrazně vydělávají s využitím její infrastruktury i kvalifikovaných pracovníků.

Sliby, které dnes Ursula von der Leyen v projevu učinila, do značné míry opakují její písemná prohlášení z uplynulých dnů.

Do čela komise ji počátkem měsíce vybral summit EU. Zda ji nadpoloviční většina europoslanců do funkce podpoří, se ukáže večer po tajné volbě, která začíná v 18:00.

Lidovci z EPP německou kandidátku von der Leyenovou do čela EK podpoří, socialistická frakce S se rozhodne až dnes odpoledne, řekli jejich lídři.

Reklama

Výběr článků

Načítám