Hlavní obsah

Horští záchranáři pomáhali českým horolezcům ve Vysokých Tatrách

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Dvěma českým horolezcům museli ve Vysokých Tatrách pomáhat horští záchranáři. V neděli o tom informovala Horská záchranná služba (HZS) na svém webu s tím, že se jednalo o 27letou ženu a 30letého muže.

Foto: Horská záchranná služba

Záchranná akce v Tatrách

Článek

V sobotu ve večerních hodinách kontaktovali čeští horolezci horské záchranáře, protože ztratili orientaci při sestupu z Kotlového štítu. Záchranáře požádali o navigování a zároveň odeslali své souřadnice GPS.

„Horolezci neměli žádné zdravotní komplikace, proto se po dohodě se záchranáři rozhodli ve tmě nepokračovat v sestupu a přečkat noc na místě,“ uvedl web HZS.

V noci se však zhoršilo počasí, začalo se blýskat, takže horolezci opětovně kontaktovali záchranáře a pokusili se přesunout na jiné místo. „V průběhu noci průběžně posílali své souřadnice, z nichž bylo patrné, že se pohybují v okruhu kolem jednoho místa. V neděli v ranních hodinách začala mladá žena pociťovat příznaky vyčerpání a podchlazení, proto požádali o pomoc,“ napsal server horských záchranářů.

O součinnost při záchranné akci byl požádán záchranářský vrtulník z Popradu. „Vzhledem k silnému větru a turbulencím se záchranáře nepodařilo vysadit přímo na místě. Byl vysazen pod Kotlovým štítem, odkud pokračoval pěšky,“ uvedl web HZS. Když se dostal k oběma horolezcům, pomohl jim pomocí lanové techniky dostat se z komplikovaného terénu. Poté pokračovali společně k Sliezskemu domu, odkud byli terénním vozidlem transportováni do Tatranské Polianky. Zde byla záchranná akce ukončena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám