Hlavní obsah

Pompeje, z nebe pršel ohnivý déšť, popisovali lidé erupci sopky Stromboli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohromná exploze, mrak popela ve tvaru hřibu a vzápětí potoky rudé lávy, které se valily z nitra sopky. Tak popisují očití svědci chvíli, kdy se ve středu odpoledne ve 14:46 probudil vulkán opět k životu. Současně začal chrlit horké lávové kameny, které dopadaly do širokého okolí a kvůli nimž vznikly na řadě míst stejnojmenného ostrova požáry, napsala agentura ANSA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Italská sopka Stromboli se probudilaVideo: AP

 
Článek

„Byla jsem ochromená, úplně v šoku. Když jsem uslyšela výbuch a viděla, co se začíná dít, myslela jsem si, že prožívám to, co se stalo před téměř dvěma tisíci lety v Pompejích,“ uvedla turistka Elisabetta z Neapole agentuře ADN Kronos. „Najednou byla všude láva, moře lávy, do toho padaly horké kameny, kouř, že nebylo na krok vidět, a vše pokryl popel. Obloha byla v tu chvíli černá,“ dodala.

„Vypadalo to, jako by se člověk ocitl v pekle a z nebe padal ohnivý déšť,“ popisoval situaci po explozi místní kněz Giovanni Longo.

Někteří turisté popsali aktivitu sopky Stromboli jako jaderný výbuch. „Byli jsme na pláži na sousedním ostrově, když jsme uslyšeli ohromnou explozi a vzápětí uviděli mrak ve tvaru hřibu,“ popsala situaci Britka Alana Elliotová a pokračovala: „Barman se k nám rozběhl a mluvil italsky. Mysleli jsme, že říká ,Buďte klidní, je to v pořádku‘, ale ve skutečnosti říkal ,Vypadněte odtud, ale v klidu‘.”

Vážnost situace jim došla až ve chvíli, kdy viděli zaměstnance, jak se snaží dostat turisty z pláže. „Sbírali naše plážová křesla a místo toho, aby je uklidili na obvyklé místo, hodili je na jednu stranu, než utekli. Že je problém, nám došlo, když jsme viděli místní, jak utíkají,“ dodala.

Foto: Profimedia.cz

Sopka Stromboli se probudila k životu.

Lidé před padajícími horkými kameny, které na ně padaly, skákali do moře nebo utíkali do domů. Na hašení požárů od lávových kamenů bylo nasazeno hasicí letadlo, uvedl Giuseppe Biffarella.

Přestože se sopka Stromboli probudila k životu, stejnojmenný ostrov nebyl evakuován. Z městečka Ginostry odjelo zhruba 70 lidí. Marco Giorgianni, starosta města Lipari tvrdí, že je situace pod kontrolou.

Stromboli je jednou z nejaktivnějších sopek na světě. Na stejnojmenném ostrově žije trvale kolem 500 lidí, v létě se jejich počet výrazně zvyšuje díky turistům. Na ostrově má také dům módní návrhářské duo Dolce a Gabbana.

Reklama

Výběr článků

Načítám