Hlavní obsah

Loď, která způsobila tragédii na Dunaji, měla vypnutý výstražný systém

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Výletní loď hotelového typu Viking Sigyn, která koncem května na budapešťském úseku Dunaje narazila do vyhlídkové lodě Mořská panna, měla vypnutý alarm, který měl kapitána upozornit na blízkost jiného plavidla. V úterý to uvedl maďarský deník Blikk s odvoláním na Zsolta Sógora, právního zástupce společnosti, která provozovala loď Mořská panna.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Částečně vyzvednutý vrak potopené výletní lodi Mořská panna.

Článek

Výstražný systém je napojený na radar a v případě přiblížení k jiné lodi vydává silný zvuk. „Tento systém však nebyl zapojen, i když loď plula ve tmě za velmi nepříznivých povětrnostních podmínek,“ upozornil Sógor. Právní zástupce lodní společnosti se domnívá, že systém byl posádkou hotelové lodě odpojen kvůli tomu, že na budapešťském úseku Dunaje mezi Řetězovým mostem a Markétiným mostem byl velmi hustý provoz.

V okolí se pohybovalo dalších 15 až 20 lodí a alarm by pravděpodobně neustále hlásil blízkost ostatních plavidel.

Vyšetřování rovněž prokázalo, že pohyblivý kapitánský můstek byl spuštěn příliš nízko, což ztížilo kapitánovi výhled. „Kapitánský můstek byl ještě v nižší poloze, než si vyžadovala vysoká hladina rozvodněného Dunaje,“ napsal deník Blikk.

Havárii natočili američtí turisté, kteří se v té době zdržovali v přední části hotelové lodě. „Záběry prozkoumali odborníci a je z nich zřetelné, že Viking Sigyn před nárazem vůbec nezpomalila,“ upozornil Sógor. Na palubě hotelové lodě bylo v době havárie 184 cestujících a 46 členů posádky. Všichni byli vyslechnuti maďarskou policií jako svědci.

Foto: MTI

Vyzvednutí lodě Mořská panna

Po nárazu mnohem větší hotelové lodě se Mořská panna potopila za sedm vteřin. Na palubě menšího plavidla bylo 35 lidí, dva členové maďarské posádky a 33 jihokorejských turistů. Jen sedm lidí se podařilo zachránit. Trup lodě se kvůli vysoké hladině Dunaje a silnému proudu podařilo vyzvednout až po dvou týdnech pomocí lodního jeřábu o nosnosti 200 tun. Těla dvou jihokorejských turistů se stále nenašla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám