Hlavní obsah

Unie nemůže najít shodu na novém vedení, summit přerušili do úterý

– Brusel • Aktualizováno
Právo, Novinky, mcm (Brusel)

Předseda Evropské rady Donald Tusk přerušil v pondělí po poledni summit EU, kde se jednalo o obsazení vrcholných funkcí v unii. V tweetu to oznámil jeho mluvčí Preben Aamann. Podle něj bude jednání summitu obnoveno v úterý v jedenáct hodin dopoledne.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Frans Timmermans

Článek

Summit byl přerušen už podruhé, poprvé už v neděli před půlnocí. Ráno se jednání obnovila.

Oznámení o přerušení summitu se objevilo v době, kdy prosakovaly zprávy, že premiéři a prezidenti zkoušejí hlasovat o uchazečích na vrcholné posty. Rozhodnutí o přerušení jednání naznačuje, že ani tento postup zřejmě k ničemu nevedl a summit zůstával zejména kvůli sporné kandidatuře socialisty Franse Timmermanse ve slepé uličce.

Německá kancléřka Angela Merkelová podle ČTK řekla, že summit byl přerušen, protože se lídři unijních zemí nebyli schopni dohodnout na žádné variantě obsazení vedoucích postů.

Proti Timmermansovi jsou nejen Česká republika, Polsko a Maďarsko či Itálie, ale výhrady mají i Irsko, Chorvatsko, Rumunsko, Lotyšsko, Litva a Malta. Je tedy možné že by Timmermans neprošel ani při hlasování.

Spokojení s jeho návrhem nejsou ani někteří předsedové států či vlád hlásící se k Evropské lidové straně, protože socialisté skončili v květnových volbách do europarlamentu druzí za lidovci. Domnívají se, že by lidovci měli mít právo obsadit klíčovou funkci.

Lidovec Manfred Weber však byl jako předseda nepřijatelný. Proto se měl stát předsedou Evropského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám