Hlavní obsah

Německá policie zatkla kvůli vraždě politika CDU další dva muže

Němečtí policisté zadrželi v noci na čtvrtek dvojici mužů, kteří se údajně podíleli na prodeji zbraní vrahovi politika vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Waltera Lübckeho. Našli také několik zbraní již dříve zadrženého pravicového extremisty Stephana Ernsta, který se k činu přiznal, napsal deník Süddeutsche Zeitung.

Foto: Uwe Zucchi, ČTK/AP

Zavražděný politik CDU Walter Lübcke

Článek

Policisté munici a pětici zbraní, mezi nimiž byl i samopal Uzi, našli díky přiznání Ernsta, který jim řekl, že zbraně skladuje pod zemí v areálu svého zaměstnavatele. Některé z nich koupil už v roce 2014, zbraň, kterou vraždil, pak v roce 2016.

Na základě jeho výpovědi policie zadržela muže podezřelého z prodeje zbraní a muže, který údajně obchod zprostředkoval. První z nich pochází ze západoněmeckého Severního Porýní-Vestfálska, druhý z okolí hesenského Kasselu.

Vyšetřovatelé zatím nemají žádné informace o tom, že by dvojice o vražedných plánech Ernsta věděla. Není ale vyloučené, že se oba také pohybovali v pravicově extremistických kruzích. Přinejmenším při prohledání bytu muže podezřelého ze zprostředkování obchodu našla policie předměty upomínající na dobu nacismu.

Pětašedesátiletý Lübcke byl vysoce postaveným úředníkem místní správy v Hesensku. V noci z 1. na 2. června našel Lübckeho příbuzný na terase jeho domu nedaleko Kasselu s prostřelenou hlavu. Zemřel o několik hodin později v nemocnici. Teorie o sebevraždě nebo loupežném přepadení rychle přebilo podezření z popravy kvůli politickému motivu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám