Hlavní obsah

Po vraždě politika vyzývá německý ministr k protestním čtvrtkům

Právo, DPA, vpl, ARD

V reakci na vraždu Waltera Lübckeho (65), předsedy vládního obvodu Kassel za křesťanské demokraty (CDU), z níž je podezřelý neonacista Stephan Ernst (45), navrhl Heiko Maas, německý ministr zahraničí, pořádat pravidelné protesty proti krajní pravici v rámci „čtvrtků pro demokracii“.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr zahraničí Heiko Maas.

Článek

„Společnost musí ukázat, že demokracie se umí ubránit,“ napsal v listě Bild s tím, že vzorem by se mohly stát „Pátky pro budoucnost“, na nichž se žáci a studenti domáhají účinnějšího postupu proti klimatickým změnám.

„Demokracie umírá kvůli lhostejnosti. Ukažme, že jsme víc než pravicoví radikálové, antisemité, rozdělovači společnosti. Už ani milimetr prostoru nepřátelům svobody! Demokracie musí být obranyschopná. Braňme ji – spolu, každý den, všude,“ dodal.

Lübke se zastával v roce 2015 migrantů

V noci z 1. na 2. června našel Lübckeho příbuzný na terase jeho domu nedaleko Kasselu – měl prostřelenou hlavu a zemřel o několik hodin později v nemocnici. Teorie o sebevraždě nebo loupežném přepadení rychle přebilo podezření z popravy kvůli politickému motivu.

Loni 1260 trestných činů
Spolkový kriminální úřad loni zaznamenal na 1256 trestných činů směrovaných proti politikům nebo úředníkům
Bylo mezi nimi 43 násilných, 517 motivovaných pravicovým extremismem, 222 levicovým
Cílem se stala i protestní Alternativa pro Německo
Letos v lednu trojice mužů zbila Franka Magnitze, šéfa regionální odbočky strany v Brémách
Zdroj: ČTK, DPA

Celostátně na sebe upozornil v říjnu 2015, když hájil plán poskytovat imigrantům ubytování. Odvolával se přitom na křesťanské hodnoty. „Každý, kdo tyto hodnoty nepodporuje, může tuto zemi kdykoliv opustit. Taková je svoboda každého Němce,“ prohlásil. Poté dostal ochranku, protože mu krajní pravice vyhrožovala fyzickou likvidací.

Na stopu Ernsta přivedla vyšetřovatele jeho DNA nalezená na místě činu. Úřad na ochranu ústavy, civilní kontrarozvědka, zaznamenal, že loni se na YouTube vyslovil pro násilný odpor. „Neodstoupí-li nynější vláda, budou oběti. Nastala doba činů, konec s mlácením prázdné slámy,“ nechal se slyšet.

V jeho rodině bylo násilí docela běžné

Tajná služba Ernsta vedla v kategorii „pravicových extremistů připravených použít násilí“ a řadila ho mezi vysoce nebezpečné neonacisty. Ernst teď sedí ve vyšetřovací vazbě ve věznici prvního stupně v Kasselu, kam bývají umísťovány nejzávažnější případy, a vyšetřovatelé se zaměřují na možné spolupachatele.

Sousedé v Hohensteinu im Untertaunus poblíž Wiesbadenu, kde Ernst prožil mládí, na něho vzpomínají jako na problémového mladíka. „Násilí v jeho rodině bylo běžné. Otec se rád napil a v opilosti nejednou vztáhl ruku na svou ženu,“ líčil v listě Bild soused, který si přál zůstat v anonymitě. „Jednou jsem viděl policejní vozy před jejich domem. Pak jsem se dozvěděl, že Stephanova matka zavolala policii, protože její manžel zase řádil,“ dodal.

Výběr článků

Načítám