Hlavní obsah

Sedm vražd. Kypřan za ně dostal sedm doživotních trestů

Nikósie

K sedminásobnému doživotnímu trestu byl v pondělí odsouzen kapitán kyperské armády, který zavraždil pět žen a dvě dívky. K jejich únosům a vraždám se Nikos Metaxas přiznal, vyjádřil nad nimi lítost a omluvil se za ně. Uvedly to agentury AP, AFP a Reuters, podle níž se jedná o nejtvrdší trest, jaký kdy kyperský soud uložil.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

Kolona, ve které převáželi k soudu kyperského sériového vraha Nikose Metaxase.

Článek

Motiv pětatřicetiletého Nikose Metaxase je zatím stále nejasný. Před soudem přečetl připravené prohlášení: „Spáchal jsem odporné zločiny. Kyperská společnost bude přemýšlet, jak se jeden z jejích členů dostal do takového bodu. Také jsem se ptal proč, ale zatím jsem nebyl schopen najít odpověď.” V této souvislosti Metaxas požádal soud, aby mohl podstoupit vyšetření, které by důkladně prozkoumalo jeho psychiku. Zmínil nějaké nespecifikované události staré desítky let, na které by chtěl zapomenout.

Příbuzným svých obětí vyjádřil soustrast, ale uvedl, že si uvědomuje, že je to málo: „Nemohu se vrátit v čase a vzít zpět to, co jsem udělal.”

Před soudem se hájil sám, advokáta neměl. Verdikt je nejvyšším trestem, který kdy kyperský soud uložil.

Metaxas byl do soudní budovy v Nikósii přivezen za přísných bezpečnostních opatření. Na sobě měl neprůstřelnou vestu.

Rozvedený otec dvou dětí navazoval kontakt se ženami prostřednictvím sociálních sítí. Většina z nich na ostrově vypomáhala v domácnostech. Zmizely v rozmezí od září 2016 do srpna 2018. Čtyři z obětí pocházely z Filipín, dvě z Rumunska a o další vyšetřovatelé soudí, že byla z Nepálu.

Policii k podezřelému dovedly vzkazy, které si psal s první z nalezených obětí, 38letou Filipínkou Mary Rose Tiburciovou, jejíž pozůstatky byly nalezeny v zaplavené šachtě dolu. Při zatýkání se voják neúspěšně pokusil spolknout telefonní SIM kartu. Po zatčení se přiznal, že obětí bylo sedm, pět žen a dvě jejich dcery.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Kyperští policisté u břehu červeného jezera Kokkinopezula, kde byla nalezna další oběť.

Metaxas přiznal, že těla tří ze svých obětí dal do kufrů a ty hodil do zaplaveného dolu. Těla obětí byla vyzvedávána postupně, v dole se hledala těžko, protože v zabarvené vodě nebylo skoro nic vidět.

Šest svých obětí uškrtil, jedna podlehla těžkým zraněním hlavy.

První případ sériových vražd na Kypru vyvolal pobouření. Úřady čelily kritice, že braly na lehkou váhu nahlášená zmizení cizinek. Na popud opozice byl odvolán policejní ředitel a odstoupil ministr spravedlnosti, uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám