Hlavní obsah

Na Kypru zatkli sériového vraha žen

– Nikósie

Na Kypru byl zatčen pětatřicetiletý voják, který je podezřelý, že zabil sedm žen a dětí. K činu se přiznal. Policie pátrá po tělech obětí, zatím našla tři. Aktuálně prohledává tři různá místa západně od Nikósie.

Foto: Stefanos Kouratzis, Reuters

Kyperská policie u vesnice Orunta, kde bylo nalezeno tělo jedné z obětí

Článek

V opuštěném dole byla nalezena první dvě těla obětí 14. a 20. dubna. Předpokládá se, že šlo o Filipínky, které byly nahlášeny jako nezvěstné v květnu a v srpnu 2018. Ve čtvrtek policie našla tělo třetí ženy na střelnici vzdálené 15 km od dolu.

Podle listu Cyprus Mail se zadržený muž přiznal k vraždám pěti žen a dvou dětí, ale policie to nepotvrdila. Uvedla jen, že se přiznal k vraždě Rumunky a její osmileté dcery, které jsou pohřešovány od září 2016. Ve čtvrtek také poskytl policii detaily o další oběti, která pocházela z Indie nebo Nepálu a již zabil v létě 2018.

Podle policie je voják podezřelý, že zabil ještě další Filipínku, která zmizela v prosinci 2018. Filipínské ministerstvo zahraničí v pátečním prohlášení uvedlo, že tři Filipínky na Kypru zmizely v letech 2017 a 2018 a že všechny tři podezřelého poznaly přes internetovou seznamku. I vyšetřovatelé při soudním slyšení uvedli, že se muž seznamoval s obětmi na internetové seznamce, vybíral si osamělé ženy.

Foto: Stefanos Kouratzis, Reuters

Vozidla policistů a záchranářů u vesnice Orunta, kde bylo nalezeno tělo jedné z obětí.

Případ vyvolal na Kypru velké znepokojení, protože se na ostrově sériové vraždy téměř nevyskytují. Poslední dvojnásobná vražda, jejímž oběťmi byly Švédka a Ukrajinka, byla spáchána v roce 1993.

Podle poslankyně opoziční Pokrokové strany pracujícího lidu (AKEL) Irene Charalambidisové reagovala policie nedostatečně na oznámení o zmizení žen. Podle agentury Reuters například jeden sedmdesátiletý Kypřan uvedl, že policie zpochybnila jeho oznámení, když přišel nahlásit zmizení žen.

„Vrah bude souzen, ale velký otazník zůstane nad lhostejností některých. Já i moje strana si myslíme, že by měl rezignovat ministr spravedlnosti a policejní šéf,” uvedla také poslankyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám