Hlavní obsah

Ukrajinský poslanec byl nalezen s prostřelenou hlavou

– Kyjev

Ukrajinský poslanec a vojenský analytik Dmytro Tymčuk byl ve středu nalezen mrtev s průstřelem hlavy. Policie nevylučuje, že mohl být zastřelen, ale přiklání se k tomu, že se zastřelil omylem při čištění zbraně, uvedl list Ukrajinska pravda.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští policisté odnášejí tělo zastřeleného poslance Dmytra Tymčuka

Článek

Tymčukův kolega ze strany Lidová fronta Anton Heraščenko uvedl, že jeho přítel byl nalezen mrtvý s průstřelem hlavy v místě svého bydliště v Kyjevě: „Než přijela záchranka, tak Dmytro umřel.“ Smrt Tymčuka listu potvrdil mluvčí policie Jaroslav Trakalo. Mluvčí ministerstva vnitra Artěm Ševčenko na dotaz o vyšetřovacích verzích policie uvedl: „Jsou to tři věci: vražda, sebevražda a nesprávné zacházení se zbraní.” Vyšetřovatelé se přiklánějí k poslední.

Na svém facebookovém profilu napsal Heraščenko o zesnulém, že „bude moc chybět”. Jiní uživatelé této sociální sítě vyzdvihují Tymčukův „nedocenitelný přínos v boji za Ukrajinu” a ptají se, jak je možné, aby se člověk s vojenskou minulostí jako on mohl omylem zastřelit.

Tymčuk, který byl dříve námořním důstojníkem, se intenzivně zabýval konfliktem na výhodní Ukrajině. V roce 2014 začal psát o ruské anexi Krymu a konfliktu na Donbasu. Založil blog Informační odpor, který odhaloval zapojení ruské armády do probíhajícího konfliktu. Mnohdy ale byly informace neověřené. V říjnu 2014 byl Tymčuk zvolen poslancem ukrajinského parlamentu za stranu tehdejšího premiéra Arsenije Jaceňuka Lidová fronta.

Den před svou smrtí na svém facebookovém profilu shrnul průběh bojů mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty v Donbasu, které nazýval „ruským okupačním vojskem”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám