Hlavní obsah

V Chorvatsku na Makarské se objevil žralok mako

U chorvatského turistického letoviska Makarská objevil německý turista Michael Braun při plachtění žraloka. Zvíře pohotově natočil a odborníci se shodli, že jde o žraloka mako (Isurus oxyrinchus), který patří k nejrychlejšímu druhu, píše server total-croatia-news.com. Dokáže plout rychlostí až 70 km/h. Umožňuje mu to tvar těla v kombinaci s aerobní svalovou hmotou.

Foto: Profimedia.cz

Žralok mako. Ilustrační foto.

Článek

Hlavní složkou potravy těchto žraloků jsou ryby. Živí se ale i jinými žraloky, delfíny, mořskými želvami a mořskými ptáky. Na svou kořist útočí vertikálně zespodu. Plave pod ní, aby využil momentu překvapení. Úderem ocasu může nejprve svou kořist omráčit.

Nepatří sice mezi žraloky, kteří by byli člověku extrémně nebezpeční, odborníci nicméně nabádají k ostražitosti. Pokud se cítí ohrožený, může na člověka zaútočit. V databázi ISAF Floridského muzea je zaznamenáno osm nevyprovokovaných útoků žraloků mako na člověka v období let 1580 až 2007, z toho dva fatální. ISAF zaznamenává také 20 útoků na lodě.

Jadranské moře je z hlediska výskytu a útoku žraloků na člověka poměrně bezpečné. Během 20. století zaútočili žraloci v deseti případech, naposledy v roce 1974. Tehdy pokousali německého turistu u pláže v Rogoznici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám