Hlavní obsah

Potápěči v Budapešti zabezpečují otvory na potopené lodi, aby se těla nedostala ven

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Maďarští záchranáři v sobotu potvrdili, že k vyzvednutí vraku vyhlídkové lodě Mořská panna dojde nejdřív v úterý. Loď se potopila v Budapešti u Markétina mostu 29. května. Na jedné straně potopeného vraku se potápěčům už podařilo uzavřít otvory, aby se před vyzvednutím nedostala těla obětí ven.

Foto: TEK

Vrak potopené lodi na záběru sonaru

Článek

Na palubě bylo 35 lidí, dva členové posádky a 33 jihokorejských turistů. Sedm lidí se podařilo zachránit.

Na jedné straně vraku se potápěčům už podařilo uzavřít všechny otvory, aby zabránili případnému uvolnění dalších těl obětí při zvedání lodě. „To samé je potřebné vykonat ještě na druhé straně lodě,“ řekl na sobotní tiskové konferenci v Budapešti Nándor Jasenszky, člen maďarského protiteroristického centra TEK, které záchrannou akci koordinuje.

U Markétina mostu v Budapešti už kotví lodní jeřáb Ádám Clark s nosností 200 tun a je připravený na zásah. Potápěči postupně natahují pod trupem potopené vyhlídkové lodě lana.

Foto: MTI

Lodní jeřáb v Budapešti

„Jedno lano bude vepředu, druhé vzadu a ve střední části trupu použijeme dvě lana. Pak dojde k vyzvednutí vraku,“ dodal Jasenszky.

Mluvčí Slovenského vodohospodářského podniku Marián Bocák Právu řekl, že na základě písemné žádosti maďarských vodohospodářů snížili odtok vody u gabčíkovské přehrady.

„V noci na sobotu byl na čtyři hodiny omezen odtok z gabčíkovské přehrady,“ řekl Bocák. Hladina Dunaje v Budapešti na základě tohoto opatření klesne v sobotu večer. Maďarským záchranářům by toto opatření mělo pomáhat při vyzvednutí vraku lodě Mořská panna. Zástupce TEK poděkoval Slovensku za tuto pomoc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči vylovili z Dunaje další tělo obětiVideo: Reuters

„Ti, co pracují pod vodou, jsou vděční za vše, co vede k poklesu hladiny Dunaje a snížení silného proudu řeky,“ konstatoval Jasenszky.

Technické údaje největšího lodního jeřábu ve střední Evropě
Je pojmenován Ádám Clark a dokáže vyzvednout z vody až 200 tun. Celková váha plavidla je 1300 tun. Vysunutý jeřáb dosahuje výšky 53 metrů. Ocelové lano jeřábu je tlusté 90 milimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám