Hlavní obsah

Veteráni i politici si v Anglii připomínají operaci Overlord. Dorazil i Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portsmouth

V anglickém přístavu Portsmouth začaly ve středu odpoledne oslavy 75. výročí Dne D, tedy dne, kdy se spojenecká vojska za druhé světové války vylodila v Normandii. Kromě veteránů se jich účastní státníci v čele s britskou královnou Alžbětou II. Českou republiku zastupuje premiér Andrej Babiš (ANO).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Světoví lídři včetně Andreje Babiše slaví v Anglii 75. výročí vylodění spojenců v NormandiiVideo: Reuters

 
Článek

„Když jsem se účastnila vzpomínek na 60. výročí Dne D, někteří si mysleli, že by to mohlo být naposled, ale válečná generace, moje generace je odolná a jsem ráda, že jsme s vámi v Portsmouthu,” uvedla královna Alžběta II.

V Portsmouthu nechybějí představitelé zemí protihitlerovské koalice, které se na operaci Overlord podílely. Dorazili britská premiérka Theresa Mayová, americký prezident Donald Trump, francouzský prezident Emmanuel Macron, kanadský premiér Justin Trudeau i nizozemský premiér Mark Rutte. V rámci usmíření přijela i německá kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Andrew Matthews, ČTK/AP

Britská královna Alžběta II a americký prezident Donald Trump na oslavách vylodění v Portsmouthu

Hlavní role patří veteránům, kterým je přes devadesát let. „Udělali jsme to, co jsme museli,” pronesl lakonicky prostřednictvím videa promítaného vzápětí po nástupu čestné stráže kanadský válečný veterán Bob Roberts.

Památku veteránů na úvod ocenila britská herečka Celia Imriová. „Dnes jsou tady jako veteráni, ale tehdy to byl bezpočet otců, manželů, bratrů a synů, kteří vypluli z těchto břehů, aniž by věděli, zda ještě někdy spatří svůj domov,” řekla.

Foto: David Vincent, ČTK/AP

Kanadští veteráni, kteří se zúčastní solav vylodění ve čtvrtek ve Francii

Oslavy v Portsmouthu se konají už ve středu, spojenecká vojska se sice v Normandii vylodila až 6. června, invaze, ale konvoj lodí musel vyplout už o den dříve.

Imriová dodala, že 5. června 1944 byl pohled na prostranství Southsea Common úplně odlišný: „Nebyla to zelená a otevřená krajina, ale moře uniforem, oceán mužů, kteří společně čekali, až překročí kanál La Manche”.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Oslav vylodění se zúčastnil i český premiér Babiš (vlevo v druhé řadě)

Jednalo se o největší vyloďovací operaci v dějinách, které se účastnilo 156 000 spojeneckých vojáků, sedm tisíc lodí a deset tisíc vozidel. Hned první den padlo 4400 spojeneckých vojáků, i když byla vybrána k vylodění Normandie, kde byla německá obrana slabší.

Vzpomínky na válečná léta

Francouzská herečka Antonia Desplatová přečetla záznamy z deníku Violette Leducové, která popisovala život v okupované Paříži.

Premiérka Theresa Mayová přečetla dopis kapitána Skinnera, který napsal své ženě dva dny před vyplutím a začínal slovy: „Můj miláčku, tento dopis se mi píše velmi těžko. Jsem si jist, že komukoli s imaginací se nemůže líbit myšlenka na to, co přijde. Ačkoli bych dal cokoli, abych byl zpátky u tebe, neměl jsem žádnou touhu opustit práci, kterou musíme udělat.“

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Donald Trump na oslavách 75 let od vylodění v Normandii přečetl Rooseveltovu modlitbu

Emmanuel Macron přečetl dopis 16letého odbojáře, který byl v roce 1943 popraven. Končil slovy: „Přicházejí vojáci, aby mě dostali. Doufám, že to bude rychlé.“

Americký prezident Donald Trump přečetl stejnou modlitbu k národu, kterou přečetl v rozhlase před vyloděním prezident Roosevelt. Zazněl i dobový hit Very Lynnové When The Lights Go On Again.

Reklama

Výběr článků

Načítám