Hlavní obsah

Eurovolby na severu Evropy skončily pro protiimigrační strany fiaskem

Debaklem skončily volby do Evropského parlamentu pro nacionalisty a protiimigrační strany na severu Evropy. V Dánsku, Švédsku i Finsku skončily strany v poli poražených, píše agentura DPA.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Ilustrační foto. Volební místnost v Helsinkách

Článek

Dánská lidová strana (DF), která v roce 2014 eurovolby v zemi vyhrála, získala tentokrát jen 10,7 procenta hlasů, skončila na čtvrtém místě a získala pouze jeden mandát. Důvodem je podle analytiků částečně skandál kolem zneužití evropských fondů europoslancem Mortenem Messerschmidtem a také konkurence nových ultrapravicových stran.

Nejlépe si ve volbách v Dánsku vedly centristické strany. Za Liberální stranou Venstre premiéra Larse Rasmussena (23,5 procenta) skončila těsně druhá Sociálnědemokratická strana (21,5 procenta) a třetí Socialistická lidová strana (13,2),

Ve Švédsku zvítězili sociální demokraté (23,6 procenta), druhá byla Umírněná koaliční strana (16,8 procenta) a teprve na třetím místě protiimigrační Švédští demokraté (15,4 procenta). Zeleným se příliš nedařilo, přišli o dvě ze čtyř křesel. K urnám přišlo 53,3 procenta voličů.

Ve Finsku vyhrála konzervativní Národní koaliční strana (20,8 procenta), překvapili druzí Zelení s 16 procenty hlasů. Na třetím místě skončili sociální demokraté, kteří získali 14,6 procenta hlasů. Teprve na čtvrtém místě skončila protiimigrační Strana Finů se ziskem 13,8 procenta hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám