Hlavní obsah

Mayová nabídla poslancům i možnost druhého referenda o brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská vláda zahrne do zákona o odchodu Velké Británie z Evropské unie i požadavek, aby poslanci měli možnost hlasovat o možnosti konání druhého referenda o „rozvodové smlouvě” nebo o tom, zda Británie zůstane s EU v celní unii. Premiérka Theresa Mayová to uvedla během úterního jednání, kdy se snaží zajistit u labouristů podporu pro dohodu o odchodu Spojeného království z EU, napsala BBC. Parlament zatím návrh dohody už třikrát odmítl.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Mayová chce Dolní sněmovně na začátku června předložit nikoli dohodu o podmínkách odchodu z EU, o níž dva roky vyjednávala s Bruselem, ale speciální zákon, který dohodu včleňuje do britského práva. V něm chce právně zakotvit například zmíněné hlasování o referendu a další body.

„Smlouva o brexitu je nástrojem, kterým se Spojené království dostane z EU. Je nezbytné najít způsob, jak ji schválit,“ řekla Mayová na jednání. Ministerská předsedkyně proto nabídla také další záruky ohledně irské pojistky, ochrany práv pracovníků a životního prostředí.

„Tato dohoda není posledním slovem v našem budoucím vztahu s EU, ale důležitým krokem k dosažení této budoucnosti. Budoucnost, ve které Britové určují cestu země, kterou všichni milujeme,” řekla Mayová.

„Odvážnou nabídku” jak představila ministerská předsedkyně svůj plán, ale probrexitoví konzervativci kritizují a už dopředu dávají najevo, že ji nepodpoří. Podobně se vyjadřují také skotští nacionalisté, kteří jsou naopak prounijní.

Kvůli tomu že poslanci už třikrát „dohodu o rozvodu” odmítli, odchod Británie z EU, plánovaný původně na 29. března, byl odložen. Nový termín je 31. října. Minulý týden byl oznámen i krach brexitových jednání vlády s labouristy ve snaze najít východisko z brexitového patu.

Reklama

Výběr článků

Načítám