Hlavní obsah

Máme ve výzbroji sci-fi lasery, chlubí se Putin

Právo, Novinky, ama, aš

Laserové zbraně budou podle šéfa Kremlu Vladimira Putina určovat bojový potenciál ruské armády a vojenského námořnictva na příští desetiletí. Při poradě s vedením ministerstva obrany a vojensko-průmyslového komplexu koncem minulého týdne upozornil, že nové typy laserových zbraní významně posílí vojenské schopnosti státu.

Foto: Profimedia.cz

Laserový systém Peresvet

Článek

„Některé typy zbraní se ještě nedávno – a my si to uvědomujeme – objevovaly jen ve sci-fi povídkách. Mám na mysli bojové laserové komplexy taktické úrovně. Nyní jsou již skutečností,“ řekl.

Zmínil přitom konkrétně komplex Peresvet, vysoce energetický laser, který armáda získala loni na podzim. Ten má sloužit především jako prostředek protiraketové obrany a má být schopen silným energetickým výbojem ničit nepřátelské rakety.

Podobný systém vyvíjejí i Američané, nedávno zveřejnilo letectvo USAF, že úspěšně otestovalo pozemní laser, který zničil několik raket.

Výhodou laserových systémů je nejen přesnost, ale hlavně nižší náklady ve srovnání s klasickými systémy, které využívají drahou munici.

USA testují lasery nejen na zemi, ale i na lodích a chtějí je v budoucnosti využívat i na letadlech.

O nasazení laserových systémů Peresvet Putin informoval už loni. „Včasná realizace těchto projektů je velmi důležitá,“ řekl v pátek s tím, že jde o zbraně „prakticky pro celé 21. století“.

V dubnu oznámil, že závěrečným testům je podrobována mezikontinentální raketa Sarmat. Armáda již získala také nové komplexy Kinžal.

Reklama

Výběr článků

Načítám