Hlavní obsah

Molotovovy koktejly létaly na sídlo albánského premiéra

Tirana

Násilí provázelo sobotní protivládní protesty v Albánii. Na kancelář levicového premiéra Ediho Ramy a sídlo parlamnentu létaly Molotovovy koktejly a petardy, které u vchodu zažehly požár. Policie použila proti protestujícím slzný plyn a vodní děla. Vůdce opozice Lulzim Basha oznámil, že protesty budou pokračovat, dokud Rama nevypíše volby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Opoziční demonstranti házeli v Tiraně zápalné láhve na budovu vládyVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti skandovali heslo Chceme evropskou Albánii, které zaznívalo už na začátku devadesátých let, kdy v zemi padal komunismus.

Vůdce nejsilnější opoziční středopravé Demokratické strany Lulzim Basha své příznivce vyzval, aby v demonstracích pokračovali, dokud vláda jejich požadavky nesplní. Prohlásil, že je “odhodlán dál vést větší a tvrdší bitvu tak dlouho, dokud bude vláda držet Albánii mimo Evropu“.

Foto: Hektor Pustina, ČTK/AP

Albánský policista rozstřikuje slzný plyn

Loni Evropská komise doporučila zahájit přístupové rozhovory s Albánii, ale Evropská rada pak rozhodnutí odložila do června. Jejich pokračování podmínila odchodem zkorumpovaných soudců.

„Jsme tady na misi osvobodit Albánii od zločinu a korupce, udělat Albánii stejnou jako je zbytek Evropy,” řekl Basha několika tisícům demonstrantů. Ti pak zaútočili na sídlo premiéra a budovu parlamentu. Při střetech s policí byl zraněn tucet policistů a několik demonstrantů.

Foto: Hektor Pustina, ČTK/AP

Albánský demonstrant s kameny

Demonstrace v zemi trvají už tři měsíce, začaly v únoru. Opozice obviňuje levicovou vládu premiéra Ediho Ramy z korupce, volebních podvodů a napojení na organizovaný zločin.

Prezident Ilir Meta demonstranty vyzval, aby své požadavky prosazovali pokojně. Ministr vnitra Sander Lleshaj pak na Twitteru násilí odsoudil: „Demokracie se nedá vybudovat s Molotovoými koktejly v ruce.”

Foto: Hektor Pustina, ČTK/AP

Albánští demonstrantu odnášejí zraněného

Basha chce demisi kabinetu vládnoucí Socialistické strany Albánie (PSSh) a vypsání předčasných voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám