Hlavní obsah

EU přestala kvůli teroristům emitovat pětiseteurové bankovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Centrální banky Německa a Rakouska v pátek jako poslední v Evropě přestaly vydávat do oběhu bankovky o nominální hodnotě 500 eur (12 852 Kč). Většina centrálních bank eurozóny emisi ukončila už koncem ledna, Německo a Rakousko ale měly kvůli většímu používání této bankovky výjimku. Pětiseteurové bankovky nadále zůstávají platným platidlem.

Foto: Profimedia.cz

Pětiseteurová bankovka

Článek

Tato bankovka patří celosvětově k bankovkám s nejvyšší nominální hodnotou. Na prvních místech zůstává švýcarská bankovka v hodnotě 1000 franků (22 603 Kč) a brunejská v hodnotě 10 000 BND (169 419 Kč).

V eurozóně se pětiseteurové bankovky podílejí na celkovém počtu eurobankovek v oběhu 2,3 procenta, přičemž nejvíce jsou používané právě v Německu a Rakousku. Naopak největší podíl připadá na padesátieurové bankovky, a to 25 procent.

Důvodem ukončení vydávání bankovek o nejvyšší nominální hodnotě jsou obavy, že je využívají zločinci a militantní skupiny k financování svých aktivit a praní špinavých peněz. V některých kruzích si dokonce vysloužila přezdívku bin Ládinova bankovka a Europol upozornil, že kufr obsahující 500eurové bankovky v hodnotě jeden milion eur váží pouze 2,2 kilogramu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám