Hlavní obsah

Kaczyński: Všichni v Polsku musí být křesťané, hnutí za práva homosexuálů je hrozbou

– Varšava

Za hrozbu pro polský národ a jeho identitu považuje předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński hnutí za práva sexuálních menšin. Na středeční přednášce o vlastenectví v arcidiecézním muzeu ve Wloclawku také řekl, že každý Polák musí uznávat křesťanství a že katolická církev v Polsku čelí nebývalým útokům.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Jaroslaw Kaczyński

Článek

„Nezávisle na tom, zda je někdo věřící, nebo ne, musí přijmout křesťanství, protože polská kultura se zrodila z křesťanství,“ řekl Kaczyński, který je považován za nejvlivnějšího politika v Polsku. Připomněl, že nositelem křesťanské tradice v Polsku je katolická církev, a zpochybňování jejích pozic v této zemi je proto podle něho „nevlastenecké“.

Kaczyński dále tvrdil, že terčem útoků je nejen katolická církev, k níž se v Polsku hlásí až 90 procent lidí, ale i rodina a děti. Ty podle něj ohrožují hnutí za práva lesbiček, gayů, bisexuálů a transsexuálů i teorie genderové rovnosti, které byly do Polska importovány ze Západu: „Hnutí LGBT a gender ohrožují naši identitu, ohrožují náš národ, ohrožují polský stát.“

Agentura AP k vystoupení Kaczyńského ve Wloclawku ve čtvrtek napsala, že tento konzervativní politik se obrací na voliče, kteří mají pocit, že liberální hodnoty jsou jim vnucovány coby nechtěný efekt členství Polska v Evropské unii. Katolická církev se v Polsku dlouho těšila pověsti instituce, která během nadvlády cizích mocností i komunismu udržovala polský jazyk i tradice. V posledních letech se však její pozice otřásají kvůli případům sexuálního zneužívání dětí a mladistvých duchovními.

Kaczyńského národně konzervativní strana Právo a spravedlnost se k moci dostala v roce 2015. Příští měsíc se bude ucházet o přízeň voličů ve volbách do Evropského parlamentu, na podzim ho čekají parlamentní volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám