Hlavní obsah

Britští poslanci museli přerušit schůzi, do sálu začalo zatékat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Dolní sněmovna britského parlamentu musela ukončit své zasedání, znovu se sejde až v pondělí. Do jednacího sálu totiž začalo zatékat dírou ve střeše, uvedla televize Sky News. Westminsterský palác, ve kterém britský zákonodárný sbor sídlí, je ve špatném stavu, v současné době se proto opravuje.

Foto: Profimedia.cz

Westminsterský palác je ve špatném technickém stavu, střecha se opravuje už mnoho měsíců.

Článek

Poslanci se na sociálních sítích předháněli v komentování situace a vtípcích. „Jsem v zasedacím sále Dolní sněmovny a slyším kapat déšť skrz střechu. Parlament je opravdu rozbitý,“ napsal na Twitteru labouristický poslanec Justin Madders. Narážel tak na komentáře, podle kterých je současný parlament kvůli neschopnosti dohodnout se na postupu na cestě k brexitu „rozbitý“.

„Velmi hlasitý proud vody se řine ze stropu - je to biblická potopa, která nás má všechny spláchnout?!!“ ptá se naTwitteru Maddersova konzervativní kolegyně Julia Lopezová.

„Zasedací sál Dolní sněmovny má novou vodní atrakci,“ napsal na Twitteru další konzervativní poslanec Neil O'Brien. Podle něj je určitým znamením to, že voda protekla na balkon určený novinářům.

Splašky to nebyly

„Jsem si jistý, že to není poprvé, kdy byl v parlamentu zaznamenán únik,“ napsal ironicky další poslanec za Konzervativní stranu Ross Thompson.

Tiskový odbor Dolní sněmovny později informoval, že se podařilo zatékání zastavit a že údržbáři nyní zjišťují, jaké vznikly škody. „Rádi bychom uvedli na pravou míru, že se nejednalo o únik splaškové vody,“ doplnil později tiskový odbor.

Agentura DPA upozornila, že starobylý Westminsterský palác je v technicky špatném stavu. Řada oken netěsní, topení je podle ní zapnuté po celý rok, neboť panuje obava, že by se jej v případě vypnutí již nepodařilo znovu zapnout. Z fasády se tu a tam odlupují části plastické výzdoby paláce, jehož většina byla postavena v devatenáctém století, nejstarší část je ale ze století jedenáctého.

Reklama

Výběr článků

Načítám