Hlavní obsah

Zelenskyj a Porošenko jdou do druhého kola voleb, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nedělní první kolo ukrajinských prezidentských voleb s odstupem vyhrál herec Volodymyr Zelenskyj, do druhého kola by měl spolu s ním postoupit dosavadní prezident Petro Porošenko. Vyplývá to z průzkumu ukrajinského Razumkovova střediska provedeného u volebních uren, jehož výsledky byly večer zveřejněny po uzavření volebních místností. Julia Tymošenková má průzkumy za zmanipulované.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Kandidát na ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj podle průzkumu získal přes 30 procent hlasů, Porošenko necelých 18 procent. Expremiérka Julija Tymošenková by na třetím místě měla dostat kolem 14 procent hlasů. Ústřední volební komise obdržela kolem 1700 stížností na porušení volebních pravidel, žádné vážnější problémy ale průběh hlasování nenarušily, napsala agentura Unian.

Podle Tymošenkové, která se odvolala na průzkumy své politické strany Vlast, však Zelenskyj získal 27 procent hlasů a druhá za ním je ona s 21 procenty. Porošenko je se 17,5 procenta až třetí, tedy nepostupující.

"Jsme přesvědčeni, že průzkumy u volebních uren, podle nichž je Porošenko na druhém místě, neodpovídají skutečnosti. Svědčí o tom naše hodnocení a průzkumy. Naši lidé zorganizovali vlastní všeobecný průzkum," prohlásila Tymošenková.

K deseti procentům by se podle průzkumu u uren měl blížit volební zisk proruského kandidáta Jurije Bojka, za ním následuje na pátém místě vůdce liberální Občanské pozice a bývalý ministr obrany Anatolij Hrycenko se sedmi procenty.

Svůj průzkum s prakticky stejnými výsledky zveřejnila i kyjevská sociologická služba Socis. Zelenskyj na prvním místě podle ní získal 30 procent a Porošenko na druhém 19 procent hlasů. Tymošenková je i v tomto průzkumu až třetí se 14 procenty.

Druhé kolo voleb se má konat 21. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám