Hlavní obsah

V prezidentských volbách na Slovensku zvítězila Čaputová

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Po sečtení všech volebních okrsků zvítězila v prezidentském klání na Slovensku právnička Zuzana Čaputová (45) se ziskem 58,40 procenta hlasů. Jejímu protikandidátovi místopředsedovi Evropské komise Maroši Šefčovičovi (52) dalo hlas 41,59 procenta voličů, uvedl slovenský statistický úřad. Slovensko bude mít první prezidentku v historii.

Foto: David W Cerny, Reuters

Zuzana Čaputová

Článek

Pro Čaputovou hlasovalo 1 056 582 voličů, Šefčovič získal 752 403 hlasů. Čaputová podle statistického úřadu zvítězila v sedmi z osmi krajů, v Prešovském kraji se těsná většina přiklonila k jejímu soupeři. Účast v druhém kole činila 41,79 procenta. V prvním kole před dvěma týdny účast dosáhla 48,7 procenta.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Budoucí prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová

Čaputová poděkovala voličům nejen ve slovenštině, ale také v jazyce národnostních menšin. „Jsem šťastná z výsledku. Dá se získat důvěra bez agresivního slovníku,” řekla.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ve štábu Zuzany Čaputové propukly oslavy

Budoucí prezidentka vybídla ke spolupráci všech bez ohledu na osobní zájmy. „Vidíme, že slušnost v politice může být naší silou. Hledejme, co nás spojuje," sdělila. Po nástupu do funkce se plánuje setkat s představiteli politických stran.

Přiznala, že volební výsledek je pro ni překvapením. „Domnívala jsem se, že výsledek bude těsnější. Je to velmi silný mandát,” řekla. Potvrdila, že na první zahraniční cestu pojede do České republiky. Prezidenta Zemana respektuji, jako legitimně zvoleného prezidenta České republiky.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Volební štáb Zuzany Čaputové

Volební protikandidát Maroš Šefčovič poblahopřál Čaputové a uznal svou porážku. „Přeji paní prezidentce a Slovensku jen to nejlepší a posílám ji kytici,” řekl.

Poděkoval všem voličům, kteří přišli k volbám a těm, kteří mu dali svůj hlas. „Spát půjdu s čistým svědomím, protože jsem udělal maximum. Volbu respektuji,” řekl. Šefčovič se příští týden jako místopředseda Evropské komise vrací do Bruselu. „Pak zvážím, jak naložím s důvěrou lidí. Moc si to vážím,” uvedl a dodal: „Vždy budu pracovat pro Slovensko, vždy budu přát Slovensku to nejlepší.”

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Maroš Šefčovič

Ve štábu Čaputové okamžitě vypukly oslavy. Za vítězkou dorazila současná hlava Slovenska Andrej Kiska a také herci Slovenského národního divadla Martin Huba, Ján Koleník, Richard Stanke a další. „Je čas na změnu, všichni to cítíme a moc ji potřebujeme,” řekl Koleník.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Končící prezident Andrej Kiska blahopřál své nástupkyni

Výsledky odpovídají průzkumům, které Zuzaně Čaputové předpovídaly vítězství. Agentura Focus uvedla, že Čaputovou podporovalo 55,2 procenta dotázaných, Šefčoviče zbylých 44,80 procenta. Agentura Median SK v průzkumu přisoudila Čaputové 60,5 procenta a Šefčovičovi 39,5 procenta.

Čaputovou podle agentury Median SK volily především mladší ročníky, ale převahu měla také u voličů od 31 do 60 let, Šefčovič bodoval u voličů ve věkové kategorii nad 60 let. Podařilo se mu získat většinu voličů Štefana Harabina, který se v prvním kole umístil na třetím místě a část voličů Mariana Kotleby, který v prvním kole skončil na čtvrtém místě.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Maroš Šefčovič s manželkou (vlevo) ve volebním štábu

Čaputová je profesí právnička a v minulosti se zviditelnila více než desetiletým úspěšným bojem proti skládce odpadu ve městě Pezinok.

Slovenský nejvyšší soud v roce 2013 rozhodl, že skládka je nezákonná. Tento verdikt navazoval na rozhodnutí soudního dvora Evropské unie, který potvrdil právo veřejnosti na účast při rozhodování v záležitostech, které ovlivňují životní prostředí, což je závazné pro všechny členské státy Unie. Za svou aktivitu byla Čaputová oceněna Goldmanovou enviromentální cenou.

Anketa

Přinese budoucí slovenská prezidentka nový styl politiky?
Ano
73,8 %
Ne
26,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5433 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám