Hlavní obsah

Interpol líčí digitální past na islamisty. Půjde po jejich tvářích

Právo, vpl

Interpol, největší policejní organizace na světě, chce pomocí softwaru rozpoznávajícího tváře identifikovat islámské teroristy, včetně těch, kteří se pokoušejí proniknout do Evropy. S odvoláním na zdroje v německém Spolkovém kriminálním úřadě to sdělila televize ARD.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Projekt s označením D-Tech vstoupí letos v dubnu do dvouleté zkušební fáze. Bude zahrnovat digitálně zpracované fotografie, videa a údaje, přičemž pracuje na podobném principu jako software identifikující obličeje a s úspěchem používaný při potírání dětské pornografie,“ upozornila ARD.

Bezpečnostní složky si od projektu slibují, že zachytí stoupence tzv. Islámského státu (IS), kteří se po jeho vojenské porážce vracejí do Evropy. „V mnoha případech nevíme, kde se nyní nacházejí, či zda vůbec ještě žijí. Většina z nich si pro Evropu obstará falešné dokumenty. Interpol spolupracuje s policejními organizacemi ze 290 zemí a mnohé z nich, včetně BKA, už předaly D-Techu údaje,“ vysvětlil zdroj z BKA.

Odhadem až tisíc německých občanů se vydalo na území IS, aby bojovali v jeho řadách nebo tam žili. Ve Spolkové republice v současnosti běží 129 vyšetřování jejich možných válečných zločinů, sdělil zástupce BKA na důvěrném zasedání výboru Spolkového sněmu pro vnitropolitické záležitosti.

Dodal, že z tisícovky německých sympatizantů s IS se třetina vrátila, třetina zemřela a pobyt poslední třetiny není znám.

Pirát zažaloval evropský projekt

Patrick Breyer, lídr pirátů pro květnové eurovolby, podal u Evropského soudního dvora v Lucemburku žalobu na Evropskou komisi kvůli vývoji videodetektoru lži, jehož podrobnosti se utajují. Ve svém posledním čísle to napsal týdeník Der Spiegel.

Komise v rámci výzkumného projektu IBorderCtrl oslovila některé evropské firmy a vysoké školy, mezi nimi univerzitu v Hannoveru, aby připravily přístroj použitelný při vstupních kontrolách na unijních hranicích.

„Předpokládá se, že občané třetích zemí buď na hranicích, nebo prostřednictvím webové kamery ještě doma absolvují pohovor,“ upřesnil časopis. Software přístroje má z mimiky, chování i řeči těla odhalit „zločinecké úmysly“.

Podle Breyera má veřejnost právo dozvědět se o použití umělé inteligence a jeho důsledcích. Projekt vyjde na 4,5 milionu eur (116 mil. korun) a má být dokončen do letošního srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám