Hlavní obsah

Slovák, který ukopal k smrti Filipínce, se všem se sklopenou hlavou omluvil

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

U bratislavského okresního soudu pokračoval ve čtvrtek výslech svědků v případě zabití Filipínce Henryho Johna Serafica Acordy (36). Osmadvacetiletý Juraj H. z Dunajské Stredy loni 26. května napadl Filipínce v bratislavské Obchodní ulici. Acorda po útoku upadl do bezvědomí a po několika dnech v kómatu zemřel.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Obžalovaný Juraj H. u soudu

Článek

„Všem se omlouvám,“ řekl Juraj H. se skloněnou hlavou při příchodu do soudní síně.

U soudu vypovídal lékař, který Acordu přímo neviděl, ale zhlédl jeho CT snímek. Ten odhalil aneurysmu (výduť) mozkové tepny, která mohla vzniknout už před útokem. „Vyskytuje se u jednoho až tří procent dospělé populace,“ řekl lékař u soudu s tím, že její prasknutí může mít různé následky od bolesti hlavy až po smrt.

Soud ve čtvrtek rozhodl, že Juraj H. zůstává ve vazbě. „Zákonné důvody na preventivní vazbu nadále trvají,“ konstatoval okresní soud. Obhájce se proti tomuto rozhodnutí na místě odvolal, o prodloužení vazby bude rozhodovat krajský soud.

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na Filipínce v centru BratislavyVideo: Bezpečnostní kamera

Další svědci vypovídali před soudem v úterý. „Viděl jsem, jak na něj Juraj H. zaútočil, udeřil ho, a když byl na zemi, tak do něj kopal,“ líčil útok taxikář.

Svědci mluvili o povaze 29letého útočníka, který byl prý vstřícný kolega a starostlivý otec, i o tom, že před událostí z loňského května hodně pil a užíval také léky.

Právník bratislavské Univerzitní nemocnice Daniel Ziman u soudu řekl, že se zdravotní dokumentací Acordy se po jeho smrti manipulovalo. Lékař měl dopsat dodatek, že se u CT vyšetření objevila diagnóza, která zapříčinila krvácení do mozku. „Existují čtyři záznamy, které aneurysma mozkové tepny nezobrazily. Není o ní zmínka ani v pitevní zprávě,“ upozornil Ziman.

Juraj H. vyšetřovatelům řekl, že vypil přes dvacet piv a deset vodek. Byl obviněn ze zabití a hrozí mu až 12 let vězení.

Acorda žil dlouhodobě v Bratislavě a pracoval v IT firmě. Podle slovenského tisku se předtím, než přijal práci na Slovensku, informoval, zda se jedná o bezpečnou zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám