Hlavní obsah

Někdejší boss slovenského podsvětí Černák se přiznal k další vraždě

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Někdejší boss banskobystrického podsvětí Mikuláš Černák (52) se v úterý u soudu přiznal k vraždě třicetiletého polského podnikatele Grzegorze Szymanka, kterou spáchal v roce 1997. Černák si odpykává doživotí za jiných šest vražd a přísnější trest už dostat nemůže.

Foto: Profimedia.cz

Mikuláš Černák u banskobystrického soudu

Článek

Slovenské podsvětí drželo Szymanka jako rukojmí a žádalo výkupné. Když hrozilo vyzrazení místa, kde jej drželi, Černák a Kán měli podnikatele společně v září 1997 zastřelit u chaty nedaleko města Brezno. „Černák mu střelil pistolí do úst a Kán do hrudi,“ popsal vraždu server sme.sk.

Další obžalovaný z vraždy polského podnikatele Ján Kán (50) vinu nadále popírá. Tvrdí, že se mu Černák mstí.

Slovenský nejvyšší soud v roce 2002 Černáka zprostil obvinění z vraždy Szymanka. Na návrh generální prokuratury však poté povolil obnovu řízení s odůvodněním, že získala nové důkazy, které nebyly v původním procesu k dispozici. U soudu se Černák přiznal.

Černák v 90. letech řídil podsvětí na středním Slovensku. V minulosti vypověděl, že únos syna bývalého prezidenta Michala Kováče do Rakouska v roce 1995 provedla Slovenská informační služba ve spolupráci s podsvětím.

Reklama

Výběr článků

Načítám