Hlavní obsah

Bývalého velitele doněckých separatistů dohnala nouze, prodává medaili za obsazení Krymu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší vrchní velitel doněckých separatistů Igor Strelkov se rozhodl prodat zlatou medaili, kterou před pěti lety dostal za podíl na anexi ukrajinského Krymu. Podle jeho vyjádření na sociálních sítích je důvodem prodeje finanční nouze.

Foto: Profimedia.cz

Igor Strelkov

Článek

Medaili nabízí na odborném numismatickém webu s vyvolávací cenou milion rublů (335 000 korun). Podle ruské agentury RBK dostal Strelkov medaili od nevládního dobročinného fondu sv. Vasilije Velikého, který založil ruský ortodoxní fundamentalista, ultrapravicový oligarcha Konstantin Malofejev. Žádný citový vztah ale prý k vyznamenání nemá.

Osmačtyřicetiletý Strelkov byl v roce 2013 v hodnosti plukovníka propuštěn z ruské tajné služby FSB, v jejíchž službách působil v Bosně, moldavské enklávě Podněstří a v čečenských válkách.

Přesvědčený monarchista a velkoruský nacionalista byl po roce 2014 za podíl na okupaci Krymu a vyvolání proruského povstání na východě Ukrajiny zařazen na sankční seznam USA a Evropské unie. Na Ukrajině je stíhán jako terorista.

V takzvané Doněcké lidové republice, kterou vytvořili proruští povstalci, se Strelkov stal ministrem obrany. Moskvě se později kvůli svým imperiálním ambicím a kritice "liberálního" kremelského režimu znelíbil a Donbas opustil. V Rusku založil hnutí Novorossija, které si klade za cíl sjednocení všech území s ruskojazyčným obyvatelstvem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám