Hlavní obsah

Ukrajinská kampaň přitvrzuje. Ve hře jsou i úplatky

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské úřady zadržely ve středu dvě osoby podezřelé z pokusu o uplacení jednoho z kandidátů na prezidenta. Tvrdí to generální prokurátor Jurij Lucenko, podle něhož se podezřelí pokusili předat Juriji Tymošenkovi, jenž kandiduje jako nezávislý, zhruba pět milionů hřiven (asi 4,3 milionu korun). Nutili mu prý dolarové bankovky a požadovali, aby stáhl kandidaturu z voleb vyhlášených na 31. března.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na Facebooku Lucenko zveřejnil snímek spoutaného muže ležícího na podlaze a ironicky dodal, že očekává „lamentace o politických represích“.

Tymošenko, bývalý voják, který se účastnil bojů na východě Ukrajiny a byl před pěti lety zvolen do parlamentu za stranu Lidová fronta, BBC řekl, že je dlouhodobě vystaven tlaku na stažení kandidatury. Je však prý odhodlán zúčastnit se voleb a dostat se přinejmenším do druhého kola.

Hloupý a hloupější

„Chci se utkat s Petrem Oleksijovyčem (Porošenkem) a zvítězit nad ním,“ svěřil se. Podle průzkumů má ale podporu pouze 0,4 procenta respondentů. Oponenti jej pak obviňují, že je „technický kandidát“, který má odlákat hlasy Juliji Tymošenkové. Oba totiž mají v ukrajinštině stejné iniciály a na kandidátce budou jejich jména vypadat zcela totožně.

Tymošenková ve čtvrtek označila tvrzení prokurátora za frašku a z pokusu o předání úplatku kandidátovi obvinila předvolební štáb prezidenta Petra Porošenka. Novinářům řekla, že zadržení údajných úplatkářů bylo zinscenované a že jde o „manipulace ze strany prezidentského úřadu“.

„Připomíná to jednu americkou komedii – Hloupý a hloupější. Protagonisté jsou Porošenko a Lucenko,“ řekla ironicky. „Je tristní, že rozehrávají jakýsi seriál, který má zastřít korupční skandál kolem prezidenta, který pral špinavé peníze určené na obranu,“ řekla s odkazem na čerstvou kauzu kolem rozkrádání prostředků vojenského koncernu lidmi z okolí Porošenka.

Podle médií byl pro podezření z uplácení zadržen Taras Kostančuk, bývalý účastník bojů na východě Ukrajiny, který se také chtěl účastnit voleb, ale registrace mu byla zamítnuta.

Prohnilá provokace

Serveru Ukrajinska pravda řekl, že jde o „prohnilou provokaci“. Tymošenko, kterého zná z bojů na Donbasu, jej prý zavolal a žádal o půjčku ve výši 2,5 milionu hřiven, aby prý mohl vrátit sponzorům složenou kauci a vycouvat z volební kampaně. „Tvrdil, že ho zabijí, když peníze nevrátí,“ řekl novinářům.

Reklama

Výběr článků

Načítám