Hlavní obsah

V Německu varují před bombami v polenech, před smrtí je rozmístil mstivý zahradník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kaiserslautern

Německá policie ve středu vyzvala, aby se jí přihlásili lidé, kteří znali 59letého zahradního architekta Bernharda Graumanna. Ten byl nalezen minulý pátek mrtvý a policisté se domnívají, že před smrtí nastražil ve svém okolí výbušná zařízení. Hrozí především lidem, kteří se s mužem během jeho života dostali do nějakého konfliktu. Exploze už zabily jednoho člověka a další dva zranily.

Foto: Profimedia.cz

Dům, v němž žil zahradní architekt Bernhard Graumann

Článek

Policii už se ozvalo asi 60 lidí, kteří se bojí, že by mohli být objektem zahradníkovy pomsty.

Nástražné výbušné zařízení, které podle policistů vyrobil zřejmě Graumann, totiž již v okolních obcích zabilo 64letého lékaře a zranilo 37letou ženu a její dítě. S lékařem i ženou měl zahradní architekt v minulosti neshody.

Zatímco lékaře zabil balíček s výbušninou nastražený u vchodových dveří jeho praxe v Enkenbachu-Alsenbornu, ženu a její čtyřletou dceru zranil výbuch dřevěného polena, které hodila do krbu ve svém domě v nedalekém Otterbergu. Podle policie byla v polenu ukryta výbušná látka. Dítě i jeho matka jsou v nemocnici, nejsou ale v ohrožení života.

Dnes policisté ze spolkové země Porýní-Falc našli další polínko s výbušnou směsí nastražené na hromadě dřeva u domu v obci Fischbach nedaleko Graumannova bydliště. Žena, která v domě bydlí, je v současnosti ve Spojených státech, a zřejmě si tak zachránila život, nebo se přinejmenším vyhnula zranění. Podle policie i v tomto případě mezi majitelkou nemovitosti a Graumannem existovalo "obchodní spojení poznamenané konflikty".

Vyšetřovatelé se obávají, že by se obětí pomsty zesnulého zahradního architekta mohli stát i další lidé, proto jeho známé i obchodní partnery vyzvali k opatrnosti. "Zabýváme se i tím, zda neměl muž nějaké pomocníky," uvedla mluvčí policie. Při prohlídce Graumannovy nemovitosti našli policisté množství střelného prachu a další věci, jejichž držení upravuje německý zákon o výbušninách.

Zabýval se středověkem

Příčina smrti zahradního architekta z Mehlingenu je zatím nejasná. Cizí zavinění policie nepovažuje za pravděpodobné. Informace některých médií o tom, že muž spáchal sebevraždu požitím jedu, policie nepotvrdila.

Podle německých médií byl Graumann členem společnosti, která se zabývala středověkem a jeho přibližováním současnému publiku. Často údajně ve snaze ukázat lidem, jak fungovaly staré střelné zbraně, používal střelný prach.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám