Hlavní obsah

Ve vězení ve Francii se zabarikádoval radikál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Ve věznici s nejvyšším stupněm ostrahy v Condé-sur-Sarthe v Normandii pobodal v úterý 27letý Michael Chiolo dva strážné a současně se v části věznice zvané rodinná jednotka zabarikádoval. Po deseti hodinách ho členové speciální jednotky zpacifikovali, uvedl server televize BFMTV. Vyšetřovatelé označili akci za teroristický čin.

Foto: Profimedia.cz

Do věznice Condé-sur-Sarthe v Normandii dorazila speciální jednotka.

Článek

Chiolo před devíti lety přestoupil k islámu a hlásí se k organizaci Islámský stát. Ve věznici si odpykává trest v délce 30 let za vraždu 89letého muže, kterou spáchal se svým komplicem. Muže, který přežil nacistické vězení a byl členem francouzského odboje se svým komplicem mučil, zavraždil a nakonec okradl.

V úterý ráno navštívila Chiola ve vězení manželka. Nacházeli se v části zvané rodinná jednotka, což jsou jakési byty, kam za vězni mohou přijet jejich rodinní příslušníci a strávit s nimi 6 až 72 hodin. Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že žena sehrála neklid a docílila toho, že přišel další strážný. Chiolo strážné napadl a pobodal je keramickým nožem. Server Ouest France napsal, že při útoku měl křičet Allah akbar (Bůj je velký).

Oba strážní jsou ve velmi vážném stavu. Zatím se neví, zda se přímého útoku účastnila také partnerka vězně, uvedla televize BFMTV.

Oba se potom zabarikádovali v jednotce a odmítali se vzdát policii. Muž tvrdil, že chtějí s partnerkou zemřít jako mučedníci. Speciálnímu útvaru komplikovala situaci skutečnost, že v další části rodinné jednotky byl další vězeň se svou přítelkyní.

Policisté nejprve použili ohlušující granáty a poté vtrhli dovnitř. Televize BFMTV uvedla, že Chiolo s partnerkou byli při zásahu zraněni. Zpravodajský server ouest-france.fr s odvoláním na své zdroje napsal, že žena při zásahu policejního komanda zemřela.

Chiolo byl odsouzen ještě jednou, soud mu k 30 letům vězení za brutální vraždu soud přidal ještě rok za to, že požadoval po spoluvězních, aby na vězeňském dvoře „přehráli” teroristický útok na pařížský klub Bataclan. Při něm 13. listopadu 2015 zahynulo 90 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám