Hlavní obsah

Papež zpřístupní tajné vatikánské archivy z doby druhé světové války

Vatikán

Papež František nechá zpřístupnit tajné archivy z období, kdy úřad zástupce Krista na zemi zastával papež Pius XII., napsala agentura DPA. Archivy budou zpřístupněné od 2. března 2020. „Církev se dějin nebojí,“ prohlásil papež František.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Papež František

Článek

Pius XII. byl v úřadě od roku 1939 do roku 1958 a je kritizován za to, že údajně nedokázal důrazně vystoupit proti vyhlazování židů za druhé světové války. Otevřeně proti němu vystupoval například židovský nositel Nobelovy ceny za mír Elie Wiesel.

Jeho zastánci poukazují na to, že mnozí židé nalezli azyl v zemích se silnou katolickou vírou a že se Pius II. snažil vyvíjet v zákulisí diplomatickou aktivitu za záchranu lidských životů.

Foto: Anonymous, ČTK/AP

Papež Pius XII.

Papež František je přesvědčen, že otevření tajných archivů přispěje k „objektivnímu historickému posouzení skvělých momentů tohoto papeže i okamžiků velkých těžkostí i těžkých rozhodování“. „Pius XII. se snažil zachovat malý plamen humanitárních iniciativ v dobách velké temnoty a krutosti,“ uvedl František.

Vatikán obvykle otevírá archivy až 70 let po konci pontifikátu daného papeže, napsala agentura AP. V tomto případě byl ale vyvíjen velký tlak nejen ze strany vědců, ale i židovských organizací, aby se miliony dokumentů zpřístupnily. Zejména kvůli tomu, že někteří přeživší holokaustu jsou stále naživu.

Kritika papeže zesílila poté, co svatý otec Benedikt XVI. otevřel cestu ke svatořečení Pia XII.

Reklama

Výběr článků

Načítám