Hlavní obsah

Rusko se chystá na závody ve zbrojení, prodlužuje dolet bombardéru Tu-22

Rusko se při modernizaci bombardéru Tu-22M3 soustředilo i na prodloužení jeho doletu, který nyní činí 7000 kilometrů. Připravilo ho na montáž nástavce pro tankování za letu, jimiž stávající verze dosud vybavena není kvůli splnění podmínky smlouvy NewSTART (START III). Tu uzavřely USA a Rusko v roce 2010. Vypršet má v roce 2021 a Spojené státy už daly najevo, že ji nemíní prodloužit.

Foto: Profimedia.cz

Modernizovaný Tu-22M3M v Kazani

Článek

První modernizovaný Tupolev Tu-22M3M vzlétl 28. prosince 2018 z Kazaně. Let trval 37 minut a stroj při něm dosáhl výšky 1500 m. Podle severu National Interest je avionika nová z 80 procent a sdílí řadu prvků s vybavením bombardérů Tu-160.

Upravena však byla nejen avionika a elektronická zařízení. Od stávající verze se Tu-22M3M navenek liší nejen odstraněním kanonu ráže 23 mm z konce trupu, kde jej nahradil velký kryt radarového a elektronického vybavení. Na nose letadla se objevil výstupek, pod který je možné umístit vysouvací nástavec pro tankování za letu.

Foto: Profimedia.cz

Výstupek na nose letadla bude ukrývat nástavec pro doplňování paliva za letu.

Doplnění paliva umožní prodloužit dolet, který nyní činí 7000 km, je tedy o tisíc kilometrů menší, než činí limit pro strategické těžké bombardéry, na které se smlouva vztahuje. S nástavcem a novou výzbrojí by už spadal do kategorie těžkých strategických bombardérů, na kterou se vztahují omezení smlouvy NewSTART, kterou v roce 2010 podepsali v Praze tehdejší americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv. Právě kvůli ní nebyly stroje Tu-22M3 vybaveny zařízením pro doplňování paliva ve vzduchu.

Modernizovaná verze Tu-22M3M by měla být zařazena do výzbroje právě v roce 2021, kdy vyprší platnost smlouvy NewSTART. Ruské letectvo zatím objednalo čtyři modernizované stoje, ale plánuje modernizovat 30 z celkového počtu 65 kusů Tu-22M, které má ve výzbroji.

Nová verze je upravena nejen pro odpalovaní protilodních a protizemních střel s plochou dráhou letu Ch-32 odvozená ze střely Ch-22 Raduga, s doletem 600 až 1000 km, s níž nepřekračuje podmínky stanovené smlouvou NewSTART. Může ale být využita také pro odpalování střel Ch-50 s doletem 1900 km a Ch-47M2 Kinžal s doletem 2000 km, který desetkrát překonává rychlost zvuku. Obě mohou nést jaderné hlavice. Kinžaly zatím nosí letouny MiG-31.

Tupolev Tu-22M3
Tu-22M3 je ruský strategický nadzvukový bombardér s měnitelnou geometrií křídla, který dosahuje rychlosti až 2200 km/h. Navazuje na starší Tu-22 vyvíjený od šedesátých let, vrzem Tu-22M3 s vyššími výkony má ovšem výrazně přepracovaný trup a umístění motorů. Bombardér má bojový dolet kolem 2500 km, maximální pak 7000.
Tu-22M3, který mají čtyřčlennou posádku, unesou až 24 000 kg výzbroje, kromě železných pum i rakety včetně střel Ch-22 s jadernou hlavicí. Nasazeny byly válce s Gruzií i při bojích v Sýrii.
Vyrobeno jich bylo asi dvě stě, ve výzbroji Ruské federace jich zůstalo 66.
Tu-22 představovaly protiváhu lehčím americkým už vyřazeným strojům F-111 a těžším, ale pomalejším bombardérům B-1B Lancer.

Agonie odzbrojovacích smluv

Modernizace Tu-22M3 ukazuje, že Rusko nepočítá s tím, že by Spojené státy prodloužily platnost smlouvy NewSTART. Různí američtí představitelé dali opakovaně najevo, že nemíní tuto smlouvu porušit, ale po roce 2021 ji už neprodlouží, uvedl server DefenceOne.

Momentálně se hlavně řeší osud smlouvy o likvidaci raket středního doletu INF, kterou na počátku února vypověděli Američané. Tvrdí, že ji Rusko porušilo, když zařadilo do výzbroje střelu Novator 9M729. [celá zpráva]

Ruský prezident Vladimir Putin naopak ve čtvrtek uvedl, že ji Američané porušují budováním odpalovacích zařízení pro antirakety SM-3 block II z pozemní verze systému Aegis. Z nich lze odpalovat i rakety s plochou dráhou BGM 109 Tomahawk. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám