Hlavní obsah

Putin varoval před opakováním chyb komunistů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin se v každoročním projevu k situaci v Ruské federaci před poslanci věnoval především vnitřním problémům, hlavně řešení demografických problémů a s tím související podpoře rodiny. Podle něj nelze opakovat chyby komunistů, ale podnikat konkrétní kroky, které zlepší život lidí.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Vladimir Putin při projevu o stavu země.

Článek

„Nemůžeme opakovat chyby z minulých dekád a čekat, kdy přijde komunismus,“ řekl Putin. „Čas na další rozcvičku není. Je třeba formovat úkoly, abychom dosáhli cíle. Úkoly jsou složité, ale snižovat laťku nejde. Úkoly odpovídají rychlosti vývoje. Musíme zvyšovat tempo. Jestli někdo chce pracovat setrvačně a nevyvíjet iniciativu, tak ať odejde,“ řekl prezident.

„Naše projekty nejsou federální ani resortní, jsou celonárodní a jejich výsledky musejí být cítit v každém regionu a v každé obci,“ zdůraznil Putin. Klíčová je podle něj podpora rodin, aby se zvýšila natalita, což je „strategický cíl“. Chce, aby byl do let 2023 a 2024 dosažen přirozený růst počtu obyvatel: „Jde o to, aby narození a výchova dětí nebyly ohrožením blahobytu rodiny.“

Proto se zvýší dávky rodinám s dětmi, osvobodí se od daně větší plocha bytů, omezí se nejen daň z bytů, ale i z pozemků. Zásada je jednoduchá - čím více dětí, tím nižší daně,“ řekl prezident.

Developeři nebudou platit DPH ze státních a obecních bytů a infrastruktury. Musí se totiž budovat zdravotní střediska, aby byla v každé obci. Sníží se i úroková sazba. Podle Putina si to vyžádá mnoho peněz, ale stát je najde.

Míní také zlepšit situaci chudých. Upozornil i na problém při zvýšení důchodů, kdy po jejich nárůstu nad životní minimum přestali mnozí dostávat sociální dávky, takže nakonec dostali méně.

Inflace ohrožuje reálné mzdy

Podle Putina je také nutné zabránit tomu, aby poklesly reálné mzdy ve všech regionech a ve všech sférách. Putin zmínil, že vláda s inflací počítala, ale je nutné ji udržet pod kontrolou.

Proto má ekonomika vzrůst v roce 2021 na tři procenta. Dosáhnout se toho má růstem produktivity, ale také exportem surovin, který za posledních šest let stoupl 1,5krát. „Naše rezervy zcela pokrývají vnější dluh veřejného a komerčního sektoru.“

Reklama

Výběr článků

Načítám