Hlavní obsah

V Německu a Francii vzrostl počet antisemitských útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie a Německo loni zaznamenaly nárůst počtu antisemitských případů. Berlín uvádí, že v porovnání s předchozím rokem vzrostl počet antisemitských trestných činů o téměř deset procent na 1646. Ve Francii se proti roku 2017 počet antisemitských incidentů zvýšil o 75 procent, uvedl francouzský ministr vnitra Christophe Castaner.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Německu bylo loni zaznamenáno 1646 trestných činů souvisejících s antisemitismem, zatímco v roce 2017 to bylo 1504. Jde tak o nárůst o 9,4 procenta a nejvyšší počet za posledních deset let v zemi, z níž v době nacismu vzešel holocaust.

Počet násilných antisemitských trestných činů vzrostl meziročně z 37 na 62 a zraněno při nich bylo 43 osob. Konečné oficiální statistiky mají být zveřejněny v květnu.

„To, co Židé pociťovali subjektivně, statistika potvrdila. Je to alarmující trend,”  řekl šéf německé Ústřední rady Židů Josef Schuster a vyzval k odhodlanějšímu boji proti projevům antisemitismu.

Ve Francii 541 útoků

Ve Francii zaznamenaly úřady v loňském roce 541 antisemitských incidentů, o rok dříve to bylo 311. Ministr vnitra Castaner popsal i některé případy z posledních dnů, například útočník posprejoval výlohu obchodu s bagely firmy Bagelstein nápisem Juden (Židé).

Antisemitismus se šíří jako jed. Je to jako hniloba mysli
ministr vnitra Christophe Castaner

Poštovní schránky s portrétem bývalé ministryně a předsedkyně Evropského parlamentu Simone Veilové, která přežila holocaust, někdo pomaloval hákovými kříži. Na předměstí Paříže neznámý vandal zase porazil dva stromy, které byly součástí památníku zavražděného francouzského žida Ilana Halimiho.

„Antisemitismus se šíří jako jed... Je to jako hniloba mysli, je to smrtící,“ prohlásil ministr.

Z údajů ministerstva vnitra vyplývá, že počet incidentů s rasistickým nebo xenofobním podtextem, které mají zvláštní kategorii, ve Francii loni naopak oproti roku 2017 o čtyři procenta klesl na 496 případů. Útoků zaměřených proti muslimům byla loni stovka, což je nejméně od roku 2010. Počet činů zaměřených proti křesťanství a křesťanským symbolům zůstal zhruba stejný - bylo to loni něco přes 1000 případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám