Hlavní obsah

Mladá muslimská členka Kongresu se omluvila za své antisemitské výroky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Demokratická kongresmanka zvolená loni do Sněmovny reprezentantů Ilhan Omarová, která již týdny čelí obviněním z antisemitismu, se v pondělí omluvila za výrok naznačující, že americká podpora Izraele je důsledkem politické korupce a podplácení proizraelské lobby. K omluvě ji přimělo veřejné pokárání od stranické kolegyně a předsedkyně dolní komory Kongresu Nancy Pelosiové.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Demokratická kongresmanka Ilhan Omarová

Článek

„Je to jenom o Benjaminech, drahá,” uvedla v neděli na Twitteru Omarová na adresu proizraelské politiky Spojených států, když reagovala na výrok předsedy republikánské menšiny ve sněmovně Kevina McCarthyho, že si dvě demokratické muslimské kongresmanky Omarová a Tlaiobová zaslouží potrestat za svou protiizraelskou politiku.

Odkazovala se přitom na stodolarovou bankovku, na níž je vyobrazen bývalý ministr financí USA Benjamin Franklin.

Následovala omluva

„Antisemitismus je skutečný a já jsem vděčná židovským spojencům a kolegům, kteří mě poučili o bolestné historii antisemitských výroků,” uvedla Omarová, demokratická členka Sněmovny reprezentantů za stát Minnesota a jedna z prvních dvou zvolených muslimek do Kongresu. „Jednoznačně se omlouvám,” dodala, ale současně upozornila na lobbování jak ze strany židovské organizace AIPAC, tak od těžařů.

Omarová spolu s Rashidou Tlaibovou z Michiganu byly oslavovány jako symboly různorodosti, když začátkem ledna složily přísahu v Kongresu. O pár týdnů později se však kvůli svým nekompromisním postojům vůči Izraeli staly nejkontroverznějšími demokratickými kongresmankami.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Demokratka Ilhan Omarová naslouchá Trumpovu projevu o stavu Unie.

Omarová, která chodí zahalená tradičním hidžábem, v lednu uvedla, že „má chuť se smát”, když američtí politici vyzdvihují Izrael jako demokracii na Blízkém východě. Republikáni nyní téměř denně kritizují antisemitismus a bigotnost obou poslankyň a snaží se Demokratickou stranu vykreslit jako a priori protižidovskou.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová

Pelosiová krotí radikální demokraty

Omarovou proto za její výroky veřejně pokáralo vedení demokratické strany v čele s demokratickou předsedkyní Sněmovny reprezentantů Pelosiovou. Spor s Omarovou je podle deníku The New York Times posledním příkladem její snahy o udržení kontroly nad různorodým a občas také neukázněným parlamentním klubem demokratů.

Kromě „ukáznění” Omarové se jí podařilo zchladit také ambiciózní program „Zeleného nového údělu”, s nímž přišla představitelka levicového stranického křídla Alexandria Ocasiová-Cortezová, a také utlumit agresivní výzvy některých demokratů k odvolání prezidenta Donalda Trumpa. V příštích dnech bude muset uklidňovat liberální část strany, která nejspíše bude nespokojená s kompromisní dohodou s republikány o ochraně hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám