Hlavní obsah

„Apokalyptický” požár v Paříži s deseti mrtvými vyšetřují jako žhářství, policie zadržela ženu

Paříž
Aktualizováno

Při požáru osmipatrového obytného domu v Paříži zemřelo v noci na úterý podle posledních údajů deset lidí, uvedla agentura AFP s odvoláním na hasiče a žalobce. Ošetřeno muselo být dalších 36 osob. Požár vyšetřují jako žhářství. Jedna žena skončila ve vazbě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár domu v Paříži Video: AP

 
Článek

Pařížský prokurátor Remy Heitz uvedl, že vyšetřovatelé pracují s verzí, že požár měl „kriminální pozadí”.

Požár se vyšetřuje jako „úmyslný čin žhářství, který způsobil smrt“. Heitz dodal, že na jednu obyvatelku z domu byla uvalena vazba a byla obviněna. „Jedna osoba byla zadržena, je to žena. Nyní je ve vazbě,“ řekl prokurátor, podle kterého se léčila kvůli duševním potížím.

Žena byla převezena do nemocnice kvůli zraněním, která utrpěla. „Její triko doutnalo, ale pokračovala v zakládání dalších ohňů,“ uvedl zdroj z místního oddělení policie.

Policejní zdroj řekl listu Le Parisien, že podezřelá zapálila popelnici a zaparkované auto. Zapálené tričko také hodila do popelnice, aby založila další požár. Zjevně opilá žena pokus o žhářství zdůvodňovala tím, že jde o důsledek konfliktu se sousedkou.

„V první chvíli jsme si mysleli, že je to rvačka. Mohli jsme slyšet ženu křičet opravdu nahlas,“ uvedl jeden z obyvatel domu. „Křičela a křičela, tak jsme vyšli ven a viděli, že dům hoří. Hasiči právě přijeli, ale byli úplně neschopní. Měli auta, dlouhé žebříky, ale nebyli schopni nic udělat,“ dodal.

Apokalyptický požár

Hořet začalo hodinu po půlnoci v jednom z domů v Auteuilově ulici nacházející se v 16. obvodě na jihozápadě města nedaleko Buloňského lesíku. Podle fotografií ze sociálních sítí se oheň rozšířil do 7. a 8. poschodí budovy stojící v těsném sousedství dalších činžáků.

Foto: Social Media, Reuters

Záchranáři a hasiči na místě požáru v Paříži

„Když jsme dorazili, čelili jsme apokalyptické situaci. Hodně lidí volalo z oken o pomoc,“ uvedl mluvčí hasičů Clément Cognon.

„Zachránili jsme množství osob, včetně několika lidí, kteří prchli na střechu,” řekl AFP mluvčí hasičů. Jeden člověk má vážné zranění. Mezi 36 lehce zraněnými je i šest hasičů.

„Počet obětí může ještě stoupnout, protože se neprovedlo prohledání horních pater budovy, kde oheň zuřil nejvíce,“ uvedl Cognon, z původních sedmi stoupl na deset.

Preventivně byly evakuovány také dva sousední domy.

Foto: Social Media, Reuters

Sanitky na místě požáru

Na místě zasahovalo 250 hasičů, kteří po šesti hodinách dostali požár pod kontrolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám