Hlavní obsah

Ruská stíhačka ohrozila americkou, donutila ji změnit směr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

W

Ruský bojový letoun Su-27 podle Pentagonu ohrozil strategický stroj F-15 amerického námořnictva, jenž plnil taktický úkol Severoatlantické aliance. K incidentu mělo dojít v pondělí nad Černým mořem.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Americký úderný letoun F-15E Strike Eagle. Ilustrační foto

Článek

Podle Pentagonu se ruský stroj přiblížil příliš blízko k americkému a přiměl ho změnit směr, uvedly britský server Daily Mail a americká stanice CBS.

Video z přiblížení dvou stíhaček se objevilo na sociálních sítích, jak ale poznamenal Daily Mail, není jasné, zda se jedná o tentýž incident, o němž informoval Pentagon. Na sociálních sítích se mluví o incidentu v Baltském moři, kdežto Pentagon mluví o Černém moři.

Z videa je patrné, že ruský stroj se k americkému přiblíží a obě letadla posléze změní směr.

Podle CBS se incident odehrál v mezinárodním vzdušném prostoru nad Černým mořem. Mluvčí Pentagonu Pamela Kunzeová řekla, že ruské letadlo se poblíž F-15 pohybovalo více než dvě hodiny, než se přiblížilo. Americký stroj se pak údajně dostal do turbulence.

Letoun McDonnell Douglas F-15 Eagle vyvíjela od 60. let americká společnost McDonnell Douglas, která se později sloučila s Boeingem, jako nástupce F-4 Phantomu II. Měl se stát světovou jedničkou mezi stíhacími letouny pro získání vzdušné převahy.

Dodnes představuje páteř amerického letectva USAF. Uplatnil se nejen v původní roli stíhače, ve které si připsal pře sto sestřelů, ale i jako stroj určený k útokům na pozemní cíle.

Reklama

Výběr článků

Načítám