Hlavní obsah

Maso z nemocných polských krav se dostalo na Slovensko

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Do tří provozoven na východním Slovensku se dostalo maso z nemocných polských krav. Ve středu večer o tom informoval Denník N s odvoláním se na šéfa státní veterinární a potravinové správy Jozefa Bíreše.

Foto: Profimedia.cz

Jatka. Ilustrační foto

Článek

Zmíněné provozovny jsou v Bardějově, Gaboltově a Bidovcích na východě země. Státní veterinární a potravinová správa pokračuje v celoplošných kontrolách na všech stupních výroby, zpracování a obchodu. Podrobnější výsledky kontroly budou oznámeny ve čtvrtek.

Slovensko před možným výskytem masa z nemocných krav varovaly polské orgány. Český ministr zemědělství Miroslav Toman v pondělí ubezpečil, že na český trh se toto maso nedostalo. [celá zpráva]

Na případ, kdy polští chovatelé prodávají nemocné krávy jatkám, upozornila polská televize TVN24. Jatka mají o maso zájem, protože výkupní cena je výrazně nižší než u zdravého dobytka a z jeho prodeje obchodníkům mají vyšší zisk.

Zkažené maso odřezali

Investigativní reportér natočil tuto nezákonnou praktiku skrytou kamerou. Nechal se zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na východě Polska a podílel se na porážkách zjevně nemocných kusů dobytka, které přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy. Viditelně zkažené části jejich masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo 15 kusů nemocného dobytka.

O jejich maso je mezi majiteli jatek zájem, protože zdravou krávu prodávají chovatelé za 2500 zlotých (15 tisíc korun), zatímco nemocný dobytek stojí přibližně pětinu této částky. Průměrně veliký podnik zpracovávající maso podle televize vydělá na zdravých krávách 350 tisíc zlotých ročně, zatímco na nemocných může mít čistý zisk až 2,5 milionu zlotých.

Reklama

Výběr článků

Načítám